MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Koti on jokaisen ihmisoikeus

Eräs asiakkaani kuvasi, ettei voinut edes haaveilla kodista. Ongelmia oli niin paljon. Asunnon saannin esti pakottava tarve saada huumeita sekä keskittyminen seuraavan väliaikaisen yöpaikan varmistamiseen. Mikäli yöpaikka oli löytynyt pariksi yöksi, sai muutaman päivän ottaa rennommin. Asiakkaallani on nyt ollut koti noin kymmenen vuotta ja hän on raitistunut ja toipunut. Edelleen hän kuvaa arvostavansa kotia eri tavalla kuin ilman viiden vuoden asunnottomuuskokemusta. Koti on ihmisen perusoikeus, joka on turvattava jokaiselle. Kylmät ja koleat syksyn ja talven yöt ovat erityisen pitkiä ilman omaa asuntoa.

 

Kannatan lämpimästi Asunto ensin -mallia. Kommentit ensin huumekuntoutuksesta ja vasta sitten asunnon tarjoamisesta ovat mielestäni omituisia. Kuntoutusprosessi kun etenee jokaisella omalla tavoin. Jotkut hakeutuvat kuntoutukseen asunnottomana, jotkut muuttavat elämän tyyliään saadessaan asunnon ja jotkut käyttävät huumeita läpi lopun elämänsä. Asunto ensin -mallissa on kyse asunnottomuustyön toimintamallista, jossa ajatellaan, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle. Myös vaikeista päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä voi pärjätä tavallisessa vuokra-asunnossa, jos hän saa asumiseensa riittävää ja oikeanlaista tukea. Näin on monien kohdalla. Eräs asiakkaani kuvasi asunnon saannin vapauttaneen ajattelutilaa muihin asioihin. Asunnottomana hänen ajatuksensa olivat olleet huumeissa ja lämpimässä yöpaikassa. Asunnon saannin jälkeen oli mahdollista ajatella muutakin kuin seuraavaa yötä.

 

Irti Huumeista ry:n asiakkaat tuovat esiin huolensa huumeriippuvaisten asunnontarpeesta. Moni painii asunnottomuuden sekä arjen epävarmuuden kanssa. Monet läheiset järkyttyvät kylmän aiheuttamista paleltumista ja asunnottoman huumeriippuvaisen läheisen arjesta. On haastavaa, kun asunnon hankkimista hankaloittavat mahdolliset aikaisemmat ongelmat, kuten häädöt, vuokravelat, tuomiot sekä muut fyysiset ja psyykkiset ongelmat. Asunnon saanti tuntuu epätodennäköiseltä. Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.2017. Irti Huumeista ry haluaa vaalia Asunto ensin -mallia ja turvata asunnon jokaiselle suomalaiselle. Asunto on ihmisoikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kauniiden ajatusten sijaan kannatan selkeitä tekoja. Mieliesimerkkini aiheestasi löytyy Aasiasta Singaporen kaupunkivaltiosta.

Siellä huumeiden käyttäjät laitetaan pakkohoitoon. Huumekauppiaat pitkäksi aikaa telkien taakse ja maahantuojat selkokielellä hirteen. Ongelma on erinomaisen pieni nykyään. Keskustelukulttuuri, terapia ja rajaton ymmärtäminen yhdistettynä avohoitoon on todettu ajanhaaskuuksi. Syylliset syyllistetään ja pakotetaan ottamaan vastuu teoistaan.

Mitä tulee asumiseen niin maan politiikka on ollut 60-luvulta alkaen se, että jokainen saa mahdollisuuden hankkia oman asunnon. Jokaisella on oikeus omaan kotiin eikä vain vuokraläävään. Tämän merkitys on havaittu suurimmaksi yhteiskuntarauhaa ylläpitäväksi perustaksi monikulttuurisessa maassa, jossa valtavat tuloerot. Pienituloisetkin omistavat kotinsa, joka hyvin tehty ja usein jopa tilava.

Valtio rahoittaa ja takaa pitkäjänteisen ja laadukkaan asuntotuotannon. Idea on, että asuntoon ei tarvitse laittaa 25% enempää ansioista. Niin unohtui mainita, että kaikki pakotetaan töihin. Työttömiä mitätön määrä. Yllättävän monet 65-80 vuotiaat ovat töissä, koska eivät ole eläessään tottuneet vetelehtimään.

Meillä ongelmat ratkotaan väärässä järjestyksessä. Ensin sosiaalisen ongelman annetaan pahentua maailman tappiin mahdollisimman vaikeaan jamaan ja sitten puututaan vasta asiaan. Puuttumisen pitää tapahtua heti ja kovalla mutta hyvää tarkoittavalla kädellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko päättäjiltä unohtu lapsiperheet ja muut kodittomat? Jopa työtä tekeviä ja veroja maksavia.

Miten koti on löytynyt vankilasta vapautuneille,maahanmuuttajille ?
Eikö laki koske kaikkia ? Asunto ja työ yksi perusoikeuksia jonka yhteiskunta on velvoitettu hoitamaan .Kaikille tarvitsijoille.

Nyt lakkautetuista vastaanottokeskuksista esim. Ruoka ja opastus miten hakea lain määrämät etuudet mitkä kuuluu ja miten niitä haetaan.
Ei se sen vaikeampaa ole jos poliittista tahtoa löytyy.

Juha Hämäläinen

Tämä oikeus ilman velvollisuuksia on lähtökohtana heikko. Toki kaikilta ei voi paljon edellyttää, mutta useilta voi. Ajat muuttuneet ja tässä suhteessa onkin aika muutoksiin. Ketään ei pidä jättää heitteille, mutta vaatimuksia tulee voida esittää omasta osuudesta ja vastuusta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten hallituksen nostamasta Terv.palvelumaksuista 27,4% .Joita on köyhimpien 400 000 ollut rahattomana maksaa.Nehän on helppo siirtää ulosottoon perintätoimiston kautta. Hyvä bisnes edm.Korot siihen päälle.

Kaikki ei ole optiomiljonäärejä eikä kaikilla ole työtä eikä tuloja.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Perintätoiminta onkin Suomessa laillistettua rikollisuutta, maantierosvojen ja haaskalintujen käsissä. Siitä olen samaa mieltä. Perintämaksuilla ja törkeillä koroilla lisätään vain tuhoa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi
Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kuulostaa hyvältä, mutta hommat eivät aina toimi tosielämässä tuolla tavoin.

Olin yksi monista asukkaista, jotka osallistuimme valitukseen erään päihdeongelmaisen asukkaan takia. Asukas riehui ja metelöi yökaudet miesystävänsä kanssa niin, että naapurit eivät pystyneet öisin nukkumaan. Roskia ei jaksettu viedä katokseen asti, joten ne heitettiin käytävälle yms. Vajaa vuosi jouduttiin kärsimään, kun viina virtasi ja yökaudet paiskottiin tavaroita ja riideltiin niin, että piha raikasi.

Pihallehan tämä asukas lensi. Kuulin myöhemmin ettei uutta asuntoa löytynyt ja asukas päätyi sukulaistensa nurkkiin pyörimään.

Mitä ihmettä yhteiskunta voi tehdä, jos asukas itse ei suostu noudattamaan minkäänlaisia sääntöjä? On melkoisen kohtuutonta odottaa, että naapurit kiltisti suvaitsisivat tuollaista menoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mitä ihmettä yhteiskunta voi tehdä, jos asukas itse ei suostu noudattamaan minkäänlaisia sääntöjä?

"Yhteiskunnan moraali mitataan sillä miten se kohtelee heikompiosaisia".

Kyllä se "yhteiskunta" on löytänyt ratkaisut rikollistenkin talteen ottoon. Ei niitäkään kadulle ole jätetty ilman suojaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Erilaisia asuntoloita tietysti voidaan perustaa. Täällä Tampereella on joitakin vuokrataloja, joihin sijoitetaan ainoastaan moniongelmaisia asukkaita, mutta niitä ei ole riittävästi. Tavallisiin kerrostaloihin ei kannata päihdeongelmaisia sijoittaa, koska häätö tulee jossakin välissä eteen.

Juha Hämäläinen

Tietenkin ratkaisu on pakkohoito. Se tulee aloittaa heti ensimmäisten häiriökäytösten jälkeen. Et kai luule näiden tapausten oikenevan terapialla ja ymmärtämisellä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pakolla ei synny pysyviä tuloksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset