MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

HUUMEISIIN LIITTYVÄT ASENNEMUUTOKSET VAIKUTTAVAT YHTEISKUNNALLISESTI

Olen nyt työskennellyt Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtajana puolitoista vuotta. Huumeisiin ja huumeiden käyttöön liittyvät asenteet ovat ihmetyttäneet minua tämän ajan. Keskustelussa siirrytään usein äärilaidasta toiseen. Minä en sitä halua. Minusta Suomen kahden raiteen huumepoliittinen linja on hyvä ja aiheesta on keskusteltava kiihkottomasti. Huumelainsäädännössä ei ole tarvetta massiiviselle remontille, vain maltillisille korjaaville liikkeille. Samanaikaisesti kun huumausaineiden käyttö arkipäiväistyy ja satunnaiskäyttö lisääntyy, iso osa suomalaisista ei ole kokeillut huumeita ja heille huumeet näyttäytyvät pelottavana riskinä turvallisuudentunteelle ja vanhempien lasten kasvatustehtävälle. Suomalaisten välinen eriarvoisuus sekä erilaiset eväät elämään tulevat näkyväksi.

Huumeiden käytön arkipäiväistyminen vaikuttaa kaikkiin suomalaisiin. Se vaikuttaa median kautta jokaisen meistä mieleen. Olemme nähneet lisääntyviä kirjoituksia huumerateista ja yllättyneet joidenkin julkkisten huumausaineasenteista. Yllätymme, kun tavallisena pitämämme ihmisen huumeiden käyttö tulee esiin.

On syytä huomata, että lait on asetettu turvaamaan suomalaisten hyvinvointia ja yleistä yhteiskuntarauhaa. Tietoa huumeista on saatavilla enemmän kuin aiemmin. Niin sanotut kotilääkärit ja kotikemistit pystyvät toimimaan laaja-alaisemmin hyödyntäen internetin tarjoamaa tietoa. Tämä haastaa yhteiskuntaamme uudella tavoin.

Asennemuutoksiin liittyviä kysymyksiä on paljon. Kuka arvioi sen, mikä juuri minulle on parasta ja mikä ei.  Tarvitseeko lakia noudattaa? Voinko hoitaa itse itseäni ilman lääkäripalveluja? Onko omaan hyvinvointiini ja sen edistämiseen liittyvä kokemukseni sopiva pohja itsehoidolle? Ovatko laki ja yhteiskuntanormit luotettavia elämääni ohjaavia säädöksiä? Pitääkö niitä noudattaa?

Julkisuudessa käydyssä, huumeiden käyttöön liittyvässä nesteytyskeskustelussa on yhtymäkohtia näihin asennemuutoksien keskellä oleviin kysymyksiin. Työssäkäyvien huumeiden käytöstä puhutaan vähän. Silmissämme yhteiskuntakelpoista elämää elävät ihmiset haastavat yhteiskuntamme normeja, kun esimerkiksi huumeiden suonensisäisestä pistämisestä on tullut joillekin osa arkea. Elämän valintoja on otettu oman päätöksenteon piiriin ja tällöin voidaan opetella myös nesteytystä. Nesteytyksestä puhuttiin aikoinaan reivikulttuurin yhteydessä.

Nykyään tieto on lisääntynyt ja satunnaiskäyttäjien keskuudessa kokeillaan uusia tapoja nestetasapainon ylläpitoon urheilugeeleistä iv-nesteytykseen. Kun suhtautuminen on muuttunut ja pistämisestä on tullut osa arkea, googlaamalla löytyy useita ohjeita liittyen suonensisäiseen hoitoon. Itse toteutettuna riskit voivat kuitenkin olla vakavia. Näiden riskien ennakointi on vaikeaa, kun terveydenhoitohenkilökunnan koulutukselliset tiedot puuttuvat. Useat piristeiden satunnaiskäyttäjät juhlivat läpi yön tuntematta nälkää ja janoa. Tietäen kehon kuivumisriskistä. Tällöin kiinnitetään huomiota myös nestetasapainon säilymiseen.

Moni lukee tätäkin kirjoitusta ihmetellen. Onko meidän hyvinvoivassa Suomessamme huumeongelma? Kyseenalaistaako joku todella asioita edellä mainitulla tavoin? Miten voin arkielämäni kuplassa olla näkemättä tuota kaikkea? Itse ajattelen niin, että tämä on mahdollista sen vuoksi, että hyvinvointierot ovat lisääntyneet yhteiskunnassamme. Siihen ainoa vastaisku on ihmisarvoisen elämän edistäminen tasavertaisesti, kaikkien kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Minusta Suomen kahden raiteen huumepoliittinen linja on hyvä ja aiheesta on keskusteltava kiihkottomasti."

Minusta nykylinja on huono ja ei toimiva. En ymmärrä miten käyttäjien rangaistaminen palvelee tai auttaa heitä , tai edes vähentäisi huumeista johtuvia ongelmia.

Lisäksi huumeet niputetaan yhteen ryhmää, ei edes haluta kertoa että eri aineet vaikuttavat eritavoin. On ihan eri juttu tykittää piriä suoneen kuin viihdekäyttää kannabista.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Siihen ainoa vastaisku on ihmisarvoisen elämän edistäminen tasavertaisesti, kaikkien kohdalla.
.........

Voisitko nyt ensimmäiseksi ihan itse noudattaa ohjeitasi ja lopettaa toisinajattelijoiden vainoamisen?

Juha Hämäläinen

En löytänyt mitään tolkkua tästä kirjoituksesta. Kävi mielessäni, että blogisti on itse edistänyt tasa-arvoaan jollain aineilla.

Vakavasti puhuen pitäisin ajatukset ryhmiteltynä paremmin. Huumeiden käyttö lääkehoitona on yksi siilo. Huumeiden viihdekäyttö toinen. Huumeiden käyttö urheilussa kolmas.

Kaksi jälkimmäistä eivät ole hyväksyttäviä. Jollei kirjoittaja tiedä miksi niin hän on väärässä tehtävässä. Yleisellä mielipiteellä ei ole mitään merkitystä huumeiden käytön järkevyydelle. Asiaa ei voi ratkaista oikein some-peukutuksella. Kyse ei ole mielipiteestä.

Jos julkisuuden henkilö kuten Sillanpää ajelee autoa Hesan keskustassa huumepöllyssä niin ei se tarkoita, että hän on esimerkki tavallisen suomalaisen huumemoraalin muutoksesta johonkin suuntaan. Sillanpäällä ei ole mitään tekemistä normaalin elämän kanssa. Hänellä on vaikea huumeongelma. Toivottavasti hänen huumekäyttöään ei mielletä hoidoksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Päihdelainsäädännössä olisi hyvä ottaa huomioon seuraavat tosiasiat:

1) Isolla osalla ihmisillä on aina ollut ja luultavasti tulee aina olemaankin halu päihtyä silloin tällöin.

2) Eri päihteet vaikuttavat eri ihmisin eri tavoin ja jotkut päihteet sopivat paremmin toisille, toiset toisille.

En tiedä, mitä kirjoittaja tarkoittaa "kahden raiteen huumepoliittisella linjalla", mutta sivistysmaista Suomeenkin rantautuva sallivampi linja kannabiksen suhteen on ehdottomasti hyvä asia. Kohtaan 1) soveltuvia laillisia päihteitä ei Suomessa nykyään ole oikeastaan kuin alkoholi (en tiedä pitävätkö ketkään pirskeitä kofeiinin voimalla), ja kuten kaikki jo tiedämme, se ei todellakaan sovellu kaikille.

Kannabiksen laillistaminen toisi viihdepäihtymiseen yhden vaihtoehdon lisää. Näitä vaihtoehtoja soisin olevan vieläkin enemmän, jotta yhä useampi pystyisi valitsemaan itselleen sopivimman päihteen. Eihän päihteiden käyttö terveellistä ole, eikä siihen pidä millään tavalla kehottaa tai kannustaa, mutta koska merkittävä osa ihmisistä käyttää niitä joka tapauksessa, niin olisi hyvä, jos voisi valita sellaisen päihteen, josta olisi sekä itselle että ympäristölle mahdollisimman vähän haittaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Huumeisiin ei kannattaisi ottaa kovin paljoa kantaa ellei a) vastusta niitä täysin b) ole itse käyttänyt ja koukusta vieroittunut.

Mielestäni Jari Sillanpää on hyvä esimerkki ihmisestä, joka on jo kuilun partaalla, mutta asemansa ja varallisuutensa johdosta on onnistunut pysyttäytymään vielä ns. hyvien kirjoissa. Hänen asenteestaan suhteessa huumausaineisiin kertoo se, että hän ei halunnut vieroitushoitoon tai hoitoon muutoinkaan. Hän oli kuulustelujen perusteella haluton selvittämään koko asiaa, koska halusi varmistaa huumeiden saatavuuden jatkossakin eikä siten käräyttänyt myyjää. Alepasta niitä ei ole ostettu.

Rikoslain 50 luvun 7 §:n (654/2001) mukaan:

Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta tässä luvussa mainitusta rikoksesta voidaan, sen lisäksi mitä oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetussa laissa (689/1997) tai tässä laissa säädetään, jättää syyte nostamatta tai rangaistus tuomitsematta, jos rikosta on huumausaineen määrä ja laatu, käyttötilanne sekä olosuhteet muutoinkin huomioon ottaen pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Syyte voidaan myös jättää nostamatta, jos tekijä on hakeutunut sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymään hoitoon.

Säännöksen soveltamisala jakautuu (a) vähäisyystilanteisiin ja (b) hoitoon hakeutumisen tilanteisiin

Sillanpää sai käsittääkseni tuomion myös huumausaineen käyttörikoksesta.

Suomalainen huumausainelainsäädäntö on kelvollisella tolalla, eikä sitä pitäisi vallan vähäisin perustein lähteä muuttamaan ainakaan lievempään suuntaan. Laki sallii viranomaiselle jo nyt harkintavaltaa ja melkoinen määrä käyttörikoksia käsitelläänkin katutasolla ns. suullisella huomautuksella, joka on esim. kannabispössyttelijöiden kohdalla varsin kustannustehokas ratkaisu.

Lievempiä keinoja ei kuitenkaan tule soveltaa ammattimaisten myyjien kohteluun.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kelvollisella tolalla? EU:n kärkeä huumekuolemissa, häntäpäätä pitää Portugali, joka siirtyi 17v sitten käyttäjien rankaisemisesta ja keskittyi sen sijaan ongelmakäyttäjien auttamiseen. Tulokset on olleet kaikin puolin hyvät. Suomen kokoisessa Coloradossa kannabiksen laillsitaminen on tuonut yli miljardin verotulot, kymmeniä tuhansia työpaikkoja, opioidikuolemat on vähentyneet, eikä mitään pelkoskenaarioita ole tapahtunut. En tajua tätä Suomen päihdepolitiikan ylistystä, varsinkaan IHRY:n johtavalta henkilöltä, kun niin kovasti väittävät tulleensa tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisikin mielenkiintoista kuulla Mirka Vainikkan kommentit juurikin Portugalin malliin tai Norjan tuoreeseen päätökseen.

Eikös tuokin Ry saa veronmaksajien rahaa omaan toimintaansa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #7

Vainikka ei taida ainakaan tässä blogissaan keskustelua juuri harrastaa. Johan isoilla kirjaimilla kirjoitettu otsikkokin kertoo, että julistamaan tänne on tultu eikä keskustelemaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Kannatan Singaporen mallia. Viihdekäyttäjät pakkohoitoon ja maahantuojat sekä tukkurit narun jatkoksi. Huumeongelma vähenee näin olemattoman pieneksi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #19

Mistä rahat? Jos kolmasosa nuorista aikuisista on käyttänyt laittomia päihteitä, mistä hoitolaitokset? Mitä hyötyjä tällä saataisiin? Onko filippiinien kuolemanpartiot sun mielestä hyvä ratkaisu myös? Saako sinua syyttää huumeista ja sitten tulla tappamaan luvan kanssa?

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Suomalainen huumausainelainsäädäntö on kelvollisella tolalla, eikä sitä pitäisi vallan vähäisin perustein lähteä muuttamaan ainakaan lievempään suuntaan."

On tietenkin vaikea myöntää, että Suomi on huumausainepolitiikan takapajula. Mutta katsotaanpa asiaa millä mittarilla tahansa, suomalainen huumausainepolitiikka on epäonnistunut. Se ei onnistu vähentämään käyttäjiä, suojaamaan käyttäjiä, vähentämään huumausaineista johtuvia haittoja, se ei ole taloudellisesti järkevää; viranomaisten resursseja käytetään käytetään kansalaisten jahtaamiseen ja rankaisemiseen, vaikka palveluiden tarjoaminen, neuvonta ja hoito olisivat järkevämpää politiikkaa. Kaiken lisäksi oman lisänsä soppaan tuovat lukuisat kolmannen sektorin toimijat, kuten Mirka Vainikan edustama yhdistys, joiden pyhänä tavoitteena tuntuu olevan disinformaation ja hysterian levittäminen tosiasioiden sijaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onhan poliisi tehokas. :)

"Yhteisisku tuotti tuloksia. Poliisi paljasti operaatiossaan Loimaalla yhteensä 16 epäiltyä huumausainerikosta tai huumausaineen käyttörikosta. Epäillyistä peräti 11 oli ensikertalaisia huumausainerikoksissa. Iskussa takavarikoitiin pääosin marihuanaa, mutta haaviin jäi myös pieniä määriä amfetamiinia ja epäiltyä LSD:tä.

- Ajatuksena on, että saamme paremmin pimentoon jääneitä reuna-alueita valvontaan tekemällä iskuja ja yhteistyötä. Se on sillä lailla helpointa ja hedelmällisintä, Lounais-Suomen komisario Joni Saarimäki kommentoi Iltalehdelle.

Poliisi kirjasi Forssassa yhteisen operaation aikana 11 rikosilmoitusta. Vain kaksi oli sellaisia, ettei niillä ollut tekemistä huumausaineiden kanssa. Lähes kaikki epäillyt olivat entuudestaan poliisille tuttuja."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801222200687096...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juha-Pekka Kosonen: - "Huumeisiin ei kannattaisi ottaa kovin paljoa kantaa ellei a) vastusta niitä täysin b) ole itse käyttänyt ja koukusta vieroittunut."

Eli pitäisikö tietoisesti luoda vääristynyt kuva aiheesta? Tässä on se ongelma, että se ei pidä yhtä todellisuuden kanssa, ja lopputuloksena on, että kaikelta huumevalistukselta menee uskottavuus.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Joo, kyllä asiasta pitää puhua se on totta. Jos aikuiset ihmiset haluaa bailata läpi yön kannabishumalassa se on heidän asiansa.

Valitettavasti "valistus" kannabiksen "turvallisuudesta" on uponnut murrosikäisiin nuoriin.
Alkoholin ongelmat nuoretkin tuntee ja alkoholin käyttö onkin vähentynyt.

Kun perheen murkku alkaa kokeilla kannabista se on järkytys perheelle.
Ei ole turhasta huolesta kyse. Ei voi ennakoida miten nuori elimistö kestää esim. kannabista. Mistä nuori saa rahan aineeseen? Se johtaa rikollisiin tekoihin.

Pyydän vähän moraalia, te jotka annatte tuota positiivista kannabisvalistusta.

Sen rinnalla tulee antaa myös tietoa mahdollisista vaaratekijöistä.

On todella aika keskustella, ei syyttää ja syyllistää. Nuorten tulisi saada yhtä paljon realista tieto huumeista kun nykyään annetaan tupakasta ja alkoholista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Nyt on kyllä aikamoista tekstiä ja ilmeisesti et tiedä mistä puhut. thl.fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ehkaiseva-paihdetyo/keskeiset-kasitteet/paihteiden-riippuvuus-vertailu

Juha Hämäläinen

Tuo linkki on täyttä harhaanjohtamista. Se on tasoltaan sama kuin pornoteollisuuden ostamat tutkimukset huoraamisen eduista ja hyvistä terveysvaikutuksista. Kaikki mitä ihmiset tekevät ei ole ok, vaikka tussuttelijoita ja peukuttajia olisi puoli kansaa. Se on vaikeaa käsittää moniarvoiseen arvottomuuteen vihkiytyneille.

Olen nähnyt niin monta nuorta ja heidän kohtaloaan, kun he ovat aloittaneet sekaisin olemisen kannabiksella. Kaikki menneet rappiolle. Nuorena viinaa ottaneet kaikki tehneet työuran ja hoitaneet asiansa hyvin ilman sossua ja terapiaa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #20

THL, Suomen virallinen taho harhaanjohtamista? Selevä homma. Kannabis ei pane päätä sekaisin, kuten sun ylistämä alkoholi. Ei kannabis kuitenkaan kaikille sovi, eikä mikään päihde alaikäisille. Rivien välistä voi lukea että hyväksyt nuorten dokaamisen - tuleehan heistä sinun valaistuneen arvion mukaan rehtejä veronmaksajia. Hohhoijaa Juha...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #20

" Nuorena viinaa ottaneet kaikki tehneet työuran ja hoitaneet asiansa hyvin ilman sossua ja terapiaa."

Itse käytettyä päihdettä oleellisempaa on se miten ja kuinka päihdettä käyttää. Kohtuullinen viihdekäyttö tai ongelmakäyttö ovat aivan erilaisia asioita. Saunakalja ja muutamat kännit vuodessa eivät vaikuta työuraan ja terveyteen juuri mitenkään. Samoin on laita jos pössyttelee silloin tällöin viikonloppuisin ja kiskaisee "viivat" pöydältä muutaman kerran vuodessa. Jos käytetyt aineet ovat "turvallisia" ja määrät ovat kohtuullisia niin ei se vaikuta työuraan tai terveyteen juuri mitenkään.

Mutta jos juo kaljaa tai viinaa työkseen niin hyvinkin nopeasti päätyy työelämän ulkopuolelle syrjäytyneeksi alkoholistiksi. Samoin jos kiskoo "kamaa" työkseen niin ongelmat työelämässä ja terveydessä tulevat hyvinkin nopeasti.

Itse käytettyä päihdettä oleellisempaa on käytön määrä ja tapa. Alkoholi tappaa ja tuhoaa siinä missä huumausaineetkin. Huumausaineilla se syrjäytyminen tahtoo vaan käydä paljon nopeammin.

Itse olen nähnyt monta puhdasta alkoholistia ilman sekakäyttöä jotka ovat elämänsä tuhonneet tavalla tai toisella. Olen myös nähnyt sekakäyttäjiä ja narkkareita ilman alkoholin käyttöä jotka ovat elämänsä tuhonneet. Itse päihteen laatua oleellisempaa on aina ollut liiallinen käyttö.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #28

Tiedän ja tunnen useita jotka alkoholin takia ovat ottaneet saikkua, kun maanantaina ollut hillitön kankkunen.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Ei voi ennakoida miten nuori elimistö kestää esim. kannabista"

Kannabis ei ole myrkyllinen aine, kuten alkoholi. Toksisuus on lähes olematonta. Elimistö ei kannabiksen käytöstä romahda, kuten käy esimerkiksi alkoholin kohdalla (polttamalla käytettynä toki rasittaa keuhkoja). Myöskään yliannostukseen ei voi käytännössä kuolla kuten alkoholiin. Mahdolliset psyykkiset ongelmat ja haitat ovat sitte asia erikseen.

Tekstistäsi välittyy selvästi se että et tunne päihteitä ja niiden ominaisuuksia.
Väittäisin että nuoriso tuntee päihteet paremmin kuin vanhemmat, joten päihdevalistusta tulisi suunnata myös kaltaisillesi aikuisille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Pyydän vähän moraalia, te jotka annatte tuota positiivista kannabisvalistusta."

Pyydän moraalia teiltä jotka ette asiasta näköjään mitään tiedä. Nuoret tietävät eri huumeista paljon paremmin kuin vanhan sukupolven edustajat.

Pyydänkin että kuuntelette heitä. Ja keskustelette eri päihteistä. Voitte jopa oppia jotain uutta.

Kuka tahansa voi olla huumeiden käyttäjä, jopa monien arvostama Jari Sillanpää, yksi julkkis monien muiden joukossa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"ilmeisesti et tiedä mistä puhut."

Tämä on kyllä totta. Kannabiksen avulla ei biletetä yöt läpeensä.

Siihen tarvitaan stimulantteja, kuten LSD tai amfetamiini.

Kannabiksen pössyttelijät ovat lähinnä flegmaattisia. Kumpiakin aineita yhdistää se, että aineissa ollessaan käyttäjät eivät kykene rationaaliseen ajatteluun. Kannabiksen käyttäjillä aivot ovat hitaalla ja amfetamiinin käyttäjillä ne taas käyvät ylikierroksilla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

LSD on psykedeeli, eikä stimulantti (piriste). Kannabispäihtymyksestä yleensä haetaan rentoutumista, joten ehkä se näyttäytyy flegmaattisuutena, mutta aivot ei kannabispäihtymyksessä todellakaan käy hitaalla, ellei sitten ole todella paljon nauttinut ja on puoliunessa.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Meinasin kirjoittaa samasta aiheesta, mutta tarkistettuani asian LSD kyllä lasketaan osittain myös stimulantiksi.
Kannabispäihtymyksen laatu (passivoiva/aktivoiva) on käsittääkseni aika paljon kiinni lajikkeesta.
Edit: mutta mielestäni kannabista ei kyllä voi oikeen bile-huumeeksi laskea, ainakaan samassa mittakaavassa kuin stimulantteja jne.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoaktiivinen_aine

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #17

Johan on kaavio, kukakohan ton on vääntänyt tähän wiki-commonsin päälle. :D Saahan sitä harrastuksia olla.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Totta totta . En ole asiantuntija. Olen kyllä lukenut lääkäreiden ja psykiatrien näkemyksiä kannabiksesta. Kun aloittaa kannabiksella nuorelle ei ehkä riitä rentous pitääkin saada enemmän vauhtia ja silloin on tie koviin huumeisiin avattu.
Kun luen teidän puolustuspuheita jään miettimään moniko teistä on isä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tai jos aloittaa kofeiinilla "pärinäbileistä" niin siitä on helppo jatkaa kunnon piristeisiin kuten amfetamiiniin tai metamfetamiiniin.

Tai entäs jos aloittaa alkoholilla joka on yksi päihdyttävimmistä päihteistä. Jos alkoholin aiheuttama voimakas huumaantuminen ei riitäkään niin pitää siirtyä tehostamaan sitä vaikka "bentsoilla".

Entäs jos nikotiinin aiheuttama riippuvuus ja vieroitusoireet ei riitä ja pitää hankkia kovempi riippuvuus. Tupakasta on helppo jatkaa vaikka fentanyylijohdannaisiin.

Suurin osa narkomaaneista on aloittanut uransa jollain noilla päihteillä. Suurin osa narkomaaneista tupakoi, hyvin merkittävä osa juo alkoholia ja kahviakin kuluu joillakin.

Kannabis ei ole tie kovempiin huumeisiin yhtään sen enempää kuin nuo laillisetkaan päihteet. Päihdeongelmaiseksi päätyminen tapahtuu monella eri tavalla. Yleensä siihen liittyy traumatisoivia kokemuksia, mielenterveysongelmia, päihteidenkäyttöä ja syrjäytymistä. Käytetyimpänä huumausaineena kannabis on vai niin yleistä että se tulee vastaan lähes jokaisen narkomaanin elämäntarinassa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Saulin Niinistö on kuulemma riippuvainen nikotiinivalmisteita.

"Kannabis ei ole tie kovempiin huumeisiin yhtään sen enempää kuin nuo laillisetkaan päihteet. Päihdeongelmaiseksi päätyminen tapahtuu monella eri tavalla. Yleensä siihen liittyy traumatisoivia kokemuksia, mielenterveysongelmia, päihteidenkäyttöä ja syrjäytymistä. Käytetyimpänä huumausaineena kannabis on vai niin yleistä että se tulee vastaan lähes jokaisen narkomaanin elämäntarinassa."

Tämä voin allekirjoittaa. Aika monien "narkomaanien" kanssa olen asioista keskustellut aiheesta. Ihmisiä hekin on vaikka joskus saa toisen kuvan kun julkisia keskusteluja seuraa ja ihmisten asenteita.

Käyttäjän MirkaVainikka kuva
Mirka Vainikka

Valitettavasti pelottelua pitävät yllä ääripäät. Minun tehtäväni ei ole tuomita ketään. Kävin tutustumassa Portugalin malliin viime kesänä. Kannatan lämpimästi hoitoon ja kuntoutukseen resurssien lisäämistä sekä yhteistyön lisäämistä viranomaisten kesken Portugalin tapaan. Suomen kahden raiteen huumepolitiikka tarjoaa jo nykyisellään mahdollisuuden rankaisematta jättämiseen. Lain käytännön toteuttamisessa ja toimintatavoissa on parannettavaa.

Huumeriippuvuus on sairaus, vakava sellainen. Hoito, apu ja tuki ovat siksi ensiarvoisen tärkeitä. Kylmiä ja kovia asenteita huumeita käyttäviä kohtaan on myös tärkeä pyrkiä muuttamaan. Turhien häpeän ja syyllisyyden tunteiden lievittäminen ja stigman murentaminen helpottavat niin huumeita käyttävien läheisten kuin toipujien ja huumeita vielä käyttävien elämää.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Valitettavasti pelottelua pitävät yllä ääripäät."

Ääripää, ei ääripäät.
Itse kannatan humaania suhtautumista, en rangaistuksia. Lisäksi toivon , että löytyisi tajuntaa siihen ,että kaikki huumeiden käyttäjät eivät ole riippuvaisia. Eihän kaikki alkoholia käyttävät ole alkoholisteja.

"Suomen kahden raiteen huumepolitiikka tarjoaa jo nykyisellään mahdollisuuden rankaisematta jättämiseen. Lain käytännön toteuttamisessa ja toimintatavoissa on parannettavaa."

Paperilla tuo toimii, ei käytännössä. Jo pelkästä käyttö rikoksesta voi max saada 6 kk vankeutta, se oikeutaa poliisin ratsaamaan ihmisten asuntoja.

"Huumeriippuvuus on sairaus, vakava sellainen"

Miten rangaistukset auttaa sairaita ihmisiä?

"Kylmiä ja kovia asenteita huumeita käyttäviä kohtaan on myös tärkeä pyrkiä muuttamaan. Turhien häpeän ja syyllisyyden tunteiden lievittäminen ja stigman murentaminen helpottavat niin huumeita käyttävien läheisten kuin toipujien ja huumeita vielä käyttävien elämää."

Leimaaminen on arkipäivää, jopa ammattilaisen piirissä, se ei muutu ennen kun huumeita käyttäjiä ryhdytään pitämään ihmisiä. Myös tuo on suurin syy miksi lääkäreille ei kerrota huumeiden käytöstä ja miksi hoitoon ei hakeuduta vaikka siihen olisi tarvetta.

Miten sinä ja edustamasi Ry pyrkii muuttamaan asenteita?

Minusta teidän agenda on puhua läheisistä, ei itse ongelmista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Nykyään kuulemma trendi alkoholistien kohdalla on aloittaa kotikatko. Eli juopolle runsas bentsodiatsepiinilääkitys reseptillä, kotiin niitä mussuttamaan. Töihin pääsee lähtemään aika pöllyssä, mutta viina ei haise. Viikonloppuna voikin sitten nauttia sekä alkoholin että bentsojen sekoittavasta vaikutuksesta, koska maanantaina voi taas korvata viinan bentsoilla, ja upeesti menee. Ongelmaahan tämä ei ratkaise, vaan tekee ihmisestä sekakäyttäjän.

Olen nähnyt Diapam 10mg reseptin x 200, ensimmäisen parin päivän annostus 20 tablettia, sen jälkeen tarpeen mukaan.

Suomessa liian moni syö mielialalääkettä ja unilääkettä, perusteetta. Medikalisaation kautta tehdään laillisten huumeiden käyttäjiä.

Kannattaa ottaa oppia Willie Nelsonista, kohta 85 vuotta täynnä melkoista pössyttelyä. Ei toimi oikein tuo porttiteoria...

Huumeiden käyttö tulisi dekriminalisoida, ja jokaiselle autoilijalle pitäisi tehdä huumetesti puhallutuksen yhteydessä noiden bentso-kuskien paljastamiseksi, jotta ne saadaan pois liikenteestä.

Migul Ketonen

Kahden raiteen politiikka on täyttä kummeli sketsiä. Päihteidenkäytöstä/virikkeiden rankaiseminen kun rikkoo yksilönoikeuksia sekä ihmisoikeuksia ..joten miten ihmeessä kriminaalipolitiikkaa voidaan noudattaa humaanin politiikan ohella? Taitaa syy olla se että suomi ei vielä uskalla ottaa irtiottoa venäjän johtamasta huumesotaorganisaatio ECAD:ista joka ajaa kriminaalipolitiikkaa . Se saattaisi muuttaa Putinin pään punaiseksi..

Jos kannabiksesta saa rangaistuksen niin sitten pitää suola ja sokerikin kriminalisoida. Ne kun vasta tuhoa yhteiskunnallisesti aiheuttavat

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Jälleen kerran perinteistä "irti huumeista ry:n"-tyylilajilleen ominaista paasaamista, paljon hienonnäköisiä korulaiseita vailla mitään tarkoitusta- tai tietoa. Luulisi Vainikan olevan paremmin perillä dekriminalisoinnin aiheuttamista suurista hyödyistä ja parannuksista esim- kovien huumeiden (mm. heroiini,kokaiini amfetamiiini johdannaisineen) käyttäjien kohdalla kuten Portugalin esimerkki kertoo yliannostuskuolemien radikaalilla vähentymisellä sekä suonensisäisen käytön vähenemisellä. Niputtamalla kaikki "huumeet" yhteen osoittaa vain tietämättömyyttä asiasta sekä puhdasta typeryyttä, tyyliin "kaikki autot ovat Saabeja" tai "kaikki katoliset papit hyväksikäyttävät lapsia"..
Porttiteoriaan vielä näemmä täällä palstallakin uskovat voivat uskoa mitä haluavat mutta olisiko se alkoholi- tai tupakka, tai jopa äidinmaito tai ihan vain yleinen ihmisen uteliaisuus se ensimmäinen portti sittenkin ennemmin kuin aina syntipukkina ollut kannabis?... Puolueetonta tutkimustietoa kun kannabiksen haitallisuudesta kuitenkin löytyy nykyään reilusti, jotka paljastaa ko. kasvin olevan terveyshaitoiltaan mieto, toksisuudeltaan vielä miedompi (ei yliannostusriskiä, polttamisesta aiheutuvat haitat voi välttää), muita (kuten psyyke-) ongelmia mahdollisesti joskaan ei aukottomasti aiheuttava.
Alaikäisten nyt ei päihteitä tarvitsisi muutenkaan käyttää missään nimessä, mutta tämä toimimaton Vainikan ihannoima kieltolaki sitä kyllä helpottaa kun liivijengien ja Aarnio Oy:n myyjiä ei paljoa ikä kiinnosta, toisin kuin jos esim kannabistakin saisi luvallisista liikkeistä. Ihmetyttää muka asiaan vihkiytyneen ihmisen kirjoittavan kieltolain puolesta joka on kuitenkin se suurin syy huumausaineiden satunnaiskäyttäjien (joita on shokiksi suurin osa) ongelmiin ja syrjäytymiseen. Jos joku väittää että on oikein että ihminen joka omaksi ilokseen esimerkiksi kasvattaa kasvin tai pari hamppua,ja jäädessään poliisin hampaisiin menettää työnsä/koulupaikkansa ja asuntonsa ja saa pamppua, voi ehkä katsoa peiliin ja keskittyä omiin ahdasmielisiin ja empatiakyvyttömiin mietteisiinsä.
Kyseisen Ry:n uskottavuus lienee kelle tahansa ajattelevalle yksilölle jo aikoja sitten mennyt.. Mutta kannatan kyllä itsekin kovasti ihmisarvoisen elämän edellytysten parantamista, vaikka päihteiden dekriminalisoinnista aloittaen ja ongelmakäyttäjien hoitoon ohjaamisesta vankilan sijaan jatkaen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kiitos Mirka kutsusta käymään toimistolla. Tulen varmasti faktojen kera, en mielipiteiden. Laitan viestiä kun pääsen tulemaan.Ja kun teille sopii. Otan yhteyttä naamakirjan puolella, koska kutsukin sieltä kautta esitettiin.

"Mirka Vainikka Keskustelen aiheesta mieluusti. Joka hetki en kuitenkaan pysty olemaan linjoilla. Teppo, olet myös tervetullut käymään keskustelua Irti Huumeista ry:n toimistollemme. Tänne kyllä mahtuu erilaisia mielipiteitä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset