MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Huumeriippuvuus on sairaus – Toipumista tulee edistää

  • Ulla Korhonen, 2018: Maailma jota kukaan ei tavoittele - Huumeriippuvuus sairautena josta voi toipua
    Ulla Korhonen, 2018: Maailma jota kukaan ei tavoittele - Huumeriippuvuus sairautena josta voi toipua

Olen saanut tuntea Maailma jota kukaan ei tavoittele: Huumeriippuvuus sairautena, josta voi toipua” -kirjan kirjoittajan Ulla Korhosen jo 1990-luvun loppupuolelta. Jo tuolloin nuorena lähihoitajaopiskelijana ihailin Korhosen rauhallista, suoraa ja läsnäolevaa tapaa työskennellä huumeiden käyttäjien ja läheisten hyväksi. ”Maailma, jota kukaan ei tavoittele: Huumeriippuvuus sairautena, josta voi toipua” on Ulla Korhosen kolmas kirja. Kirjan kautta Korhonen haluaa tarjota toivoa lukijoille.

Huumeriippuvuus on sairaus ja siihen tulee suhtautua sairautena, toteaa Korhonen. Hänen puheessa esiin nousee syvä ymmärrys huumeiden käyttäjien läheisiä kohtaan.  Korhonen kertoo: ”Moni läheinen kuvaa kokemuksiaan läheisen sairastuessa päihderiippuvuuteen niin, ettei enää tunne huumeita käyttävää läheistään.  Kun huumeriippuvainen toipuu, läheinen saa taas tutun ihmisen takaisin.” Korhonen kuvaa, että rikollisuus on oire riippuvuudesta. Riippuvainen ihminen altistaa itsensä ja läheisensä alttiiksi onnettomuuksille, joskus myös väkivallalle ja rikollisen elämän uhriksi.

Kirjan luettuani voin suosittaa lukukokemusta huumeiden käyttäjien läheisille, käyttäjille ja toipujille, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä päättäjille. Moniin Korhosen näkemyksiin on helppo yhtyä ja pitkäaikaisen avun piiriin pääsemisen helpottaminen on ollut ja tulee jatkossakin olemaan edelleen Irti Huumeista ry:n agendalla. Päihderiippuvuus ei ole yksityisasia, vaan se koskettaa koko yhteiskuntaa niin sosiaalisesti- kuin taloudellisesti. Toipumista on edistettävä.

 

Ulla Korhosen aikaisemmat kirjat:

Maailma jota kukaan ei tavoittele: Huumeriippuvuus sairautena, josta voi toipua. 2018

Huumeriippuvuus - Irti riippuvuudesta. 2013

Irti Riippuvuudesta: Muutetut tunteet, muutettu minä. 2009

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mikä tahansa riippuvuus on sairaus. Miksi huumeriippuvuutta pitäisi tässä mielessä käsitellä erikseen? Tai vähintäänkin pitäisi puhua päihderiippuvuudesta, jos halutaan riippuvuuksia tarkemmin kategorisoida.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Samaa mieltä.

Ehkä sitä halutaan käsitellä erikseen, koska muita riippuvaisia ei laiteta vankilaan ja tällä on työllistävä vaikutus erinäisille tahoille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Täällä myös vankilan laiton lisäksi sakotetaan käyttäjiä, jopa riippuvaisia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Voi kun se lapsi paranisi sillä, että isä lukee kirjan.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itseaiheutettu sairaus. Nykypäivänä huumavalistus aloitetaan jo alakoulussa niin ei voi syyttää kuin omaa tyhmyyttään jos piikkiin tai piippuun tarttuu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sama juttu kuin tupakan ja alkoholin tai sokerin osalla?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kyllä, ihmisen voi pelastaa kaikelta muulta kuin omalta itseltään.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Jokseenkin loukkaavaa antaa ymmärtää että huumeiden käyttö on yhtä kuin huumeriippuvuus. Puhutko nyt siis oikeasti liikakäytöstä, vai ihan mistä vaan käytöstä?

Voit vaikka tulla meille muutamaksi päiväksi tekemään havaintoja mun "huumeriippuvuudesta". Voit dokumentoida, kuinka teen ihan normaaleja juttuja ja käyn silloin tällöin polttamassa paukut. Jos sitten vielä pystyt nimeämään mun arkielämän "riippuvuudeksi" niin on kyllä ihme, ja siinä vaiheessa suosittelen sinua itseäsi puuttumaan omien havaintojesi laatuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset