MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Tunnustuspalkintoja ja huumepoliisin näkökulmaa

  • Tunnustuspalkintoja ja huumepoliisin näkökulmaa

Irti Huumeista ry jakoi eilen 27.2.2018 Torstin päivänä tunnustuspalkintoja. Torsti Koskisen rahastosta palkittiin vanhempi rikoskonstaapeli Jonna Saavalainen Helsingin huumepoliisista sekä Irti Huumeista ry:n vapaaehtoistyöstä Pia Tuosa ja Heli Valtonen. Irti Huumeista ry:n Oma pää - Pääoma –palkinto myönnettiin artisti Redramalle, Lasse Mellbergille.

Kaikki palkitut ovat työssään toimineet avoimesti ja häpeää vähentäen. Palkittujen puheesta välittyi positiivisuus ja elämänmyönteisyys. Oli ilo saada olla jakamassa palkintoja. Tilaisuudesta mieleeni jäi ajatus, vaikken hyväksy tai osoita hyväksyntääni kaikille asiakkaan teoille, kohtaan asiakkaat ihmisinä, arvostaen. Sama asenne välityyi Saavalaisen kiitospuheesta. Puheessaan Saavalainen ei puhunut rikollisista, vaan asiakkaista. Ihmisistä, jotka ovat kiinnostavia ja jotka ansaitsevat ihmisarvoisen kohtelun. Heistä jokaista Saavalainen haluaa auttaa. Saavalainen kuvasi myös kollegojaan huumepoliisissa yhtä inhimillisiksi. Tämä viesti olisi minusta hyvä kuulla laajemminkin.

Vanhemman rikoskonstaapeli Saavalaisen sanat huumepoliisin työstä jäivät erityisesti mieleeni. Hän puhui ristiriitaisuuden tunteesta, joka on aina läsnä huumetyössä. Saavalainen, joka tutkii törkeitä huumausainerikoksia, kuvasi ristiriitaa ammatinvalintakysymyksenä. Olemme eri puolilla pöytää, mutta ihmisinä samanlaisia. ”Viimeksi eilen sain valokuvan puhelimeeni eräältä vangilta”, kertoi Saavalainen. Saavalaisen mukaan hän on huumepoliisina onnistunut työssään, kun hän saa ihmisen tunnustamaan rikoksen ja kertomaan vähän lisääkin. Sen jälkeen koittaa se hetki, että ihminen joutuu pitkäksi ajaksi vankilaan. ”Jokainen asiakas lähtee kätellen ja kiittäen. Kaunaa ei kanneta”, kuvasi Saavalainen.

”Yksikkömme on ollut tunnettu siitä, että meillä hoidetaan ihmistä. Annetaan omistamme.” Saavalainen kuvasi puheessaan, että välillä ihmetystä aiheuttaa se, miksi huumepoliisi paapoo asiakkaita. Saavalainen kiteytti: ”Sen sanoo ihminen, jolla ei ole mitään käsitystä siitä, missä tilanteessa meidän asiakkaamme elävät. Millaista heidän elämänsä on.” 

Saavalainen mukaan: ”Hyvinvoivilla on kaikki perusasiat kunnossa, ja huonosti voivilla kaikki todella, todella huonosti.” Tämä on minustakin yhteiskuntamme surullisin kehityssuunta, joka pitää pysäyttää. Ihmisille on turvattava mahdollisimman tasa-arvoiset edellytykset hyvään elämään. Ristiriidat kuuluvat elämään kuten ihmisarvokin. Ihmisarvoinen elämä vaatii ymmärrystä ja tekoja.

 

Video tilaisuudesta löytyy täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Unohtuu tässä halailussa se, ettei huumeiden kauppa eikä käyttö paranna omaa eikä muiden elämää, vaikka se olisi minkälaista tahansa. Siksi aineiden kanssa puuhaavia ei tarvitse ymmärtää muiden vaan heidän on itse ymmärrettävä tekojensa seuraukset ja muutettava itseään eikä muiden suhtautumistaan heihin. Nykyään on tapana kääntää kaikki asiat pyllylleen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#1
Lähes 100% Suomessa käyttää huumeita enemmän tai vähemmän säännöllisesti ja useimmat vieläpä hyvin vahvaa huumetta.

Joten ei sinua voi ainakaan kovin ymmärtäväiseksi sanoa :)

Juha Hämäläinen

Kaiken voit kääntää päälleen kuvasi ohella.

Suomessa ei lasketa viintä tai kaljaa huumeeksi ja vielä vähemmän muualla. Varsinaisia huumeita ei Suomessa käytä kuin muutama hörhö lähinnä kaupungeissa. Nuoret hupparijengit, jotka eivät käy koulujaan loppuun tai töissä. Olen ikäni asunut suurkaupungeissa ja Hesassa, joka on kylä, tunnen tilanteen täysin.

Aasia on ainoita paikkoja maailmassa, missä huumeheput laitetaan järjestykseen. Pakkohoitoon irti huonosta seurastaan, pakkotöihin ja kuriin, josta ei pääse kieltäytymällä kuten avohoidossa täällä. Ja kauppiaat laitetaan pitkiin vankeusrangaistuksiin pois kaduilta tuhoamasta muiden elämää. Pahimmat narun jatkoksi. Näillä konsteilla on saatu hyvin aineista puhtaita yhteisöjä, joista Singaporea pidän parhaana.

Tälläiselle systeemille minulla on ymmärrystä ja myötätuntoa paljon. Huumeongelmiin huonoin lääke on sen ymmärtäminen.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola Vastaus kommenttiin #3

Olet kyllä pahasti hakoteillä.

"Väestökyselyiden mukaan kannabista on joskus elämässään kokeillut noin 700 000 suomalaista. Vuoden aikana käyttää noin 200 000 ja kuukauden aikana noin 60 000. Päivittäiskäyttäjiä on noin 6 000–8 000. Kannabista käyttävät eniten 25–34-vuotiaat.

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvu...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #3

#3
Suomessa ei lasketa viintä tai kaljaa huumeeksi
..............

Alkoholi on huume. Hyvin vahva huume.

Olet sitten varmaan johdonmukaisesti myös sitä mieltä, että kaikki niidenkin käyttäjät ovat hulluja ja pitäsi laittaa narun jatkoksi?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #16

Alkoholi on laillinen huume, ei kai sitä kukaan järkevä ihminen kyseenalaista?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #19

#19
Juuri näin. Ja useiden tutkimusten mukaan siitä vahvimmasta päästä joka aiheuttaa valtavasti kuolemia ja terveydellisiä ongelmia, sosiaalisista ongelmista puhumattakaan.

Alkoholista juuri huomaa ihmisten täydellisen tietämättömyyden kun he puhuvat huumeista.

Heillä on harhainen käsitys, että se on jotenkin vaarattomampaa ja haitattomampaa huumetta sen takia koska se on laillistettu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #20

Alkoholi on aivoille paljon vaarallisempaa kuin kannabis.

Alcohol is more harmful to your brain than marijuana, new study suggests

http://www.independent.co.uk/news/science/marijuan...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #3

#3
Huumeongelmiin huonoin lääke on sen ymmärtäminen.
.............

Kaikkien ongelmien korjaamiseen tarvitaan ymmärrystä. Esimerkiksi sinun ongelmasi on se, että et ymmärrä mikä on varsinainen ongelma.

Se ei ole itse huumeet, vaan hyvin pieni osa niiden käyttäjistä jotka korjaavat tunne elämän ongelmiaan huumeilla.

Kieltolait, vastoin väitettäsi, ei ole korjannut huumeiden ongelmakäyttäjistä aiheutuvaa ongelmaa yhtään missään. Pahentanut asioita kyllä hyvinkin paljon monella tavalla.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #3

"Varsinaisia huumeita ei Suomessa käytä kuin muutama hörhö lähinnä kaupungeissa"

Yllä olikin jo kommenteissa mainittu kannabiksen käyttäjien ja kokeilijoiden määriä. Jos käsityksesi on että huumeita käyttää vain muutama kaupunkilaishörhö, niin olet erittäin väärässä käsityksinesi. Huumausaineiden käyttäjiä on kaikissa yhteiskuntaluokissa. Työssäkäyvissä ja opiskelijoissa on paljon ihmisiä jotka käyttävät huumausaineita ns. "viihdekäyttäjinä". Kouluakäymättömät hupparijengit ja syrjäytyneet ovat vain jäävuoren huippu joiden kohdalla ongelmat näkyvät selvästi ulospäin.

Huumausaineiden käyttö erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on erittäin yleistä ja se on suhteellisen hyväksyttyäkin. Huumausaineet ovat kuten alkoholiki. Niitä ei ole pakko käyttää, mutta niitä voi käyttää monella eri tavalla. Jos juo pullon viinaa päivässä niin elämäänsä saa pahoja ongelmia hyvinkin nopeasti, samoin on laita jos vetää huumauaineita jatkuvasti. Jos juo silloin tällöin saunakaljan tai ottaa pienet "kännit" silloin tällöin niin se ei juuri ihmisen elämään ongelmia aiheuta. Samoin on laita jos vetää silloin tällon viivat tai polttaa "sauhut" seuranvuoksi. Alkoholi tai huumausaine ei itsestään ole ongelmallinen, vaan se että miten ja kuinka paljon niitä käytetään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tilastosta riippuen 20 - 25% työsikäisistä suomalaisista käyttää erilaisia mielialalääkkeitä. Maantiet ovat täynnä näitä huumaantuneena ajavia. Laittomien huumeiden käyttäjien ryhmä on häviävän pieni verrattuna näihin kunniallisiin kansalaisiin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Millä aikataululla haluaisit lopettaa tai kieltää huumeiden vastaiset kampanjat Suomesta?

Kantasi kuulostaa kirkkaalta, joskaan ei kovin vakuuttavalta liikenneturvallisuuden kannalta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Haluan lopettaa sen, että Marttila et al. jatkuvasti ymmärtävät ongelman väärin, tai itse asiassa eivät ymmärrä ongelmaa lainkaan. Vankilahan se on kaikkein paras opettaja silloin, kun käytös eroaa Marttilan asettamasta normistosta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #6

Jussila ei vastannut kysymykseen. Jospa tuo vankila- ja normistopurkaus muutoin helpotti oloa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Et esittänyt mitään järkevää kysymystä, johon olisi ollut syytä vastata.

Sinä ja kaltaisesi ette tule koskaan ymmärtämään sitä medikalissatiota, joka yhteiskunnassa on tapahtunut mielialalääkityksen yleistyessä ja unilääkkeiden käytön räjähdettyä käsiin. Alkoholisteja on ruvettu yhä enenevässä määrin hoitamaan kotikatkoilla, jolloin diatsepiinit annetaan mukaan kotiin. Viikonloput nämä ryyppäävät, viikolla käyttävät saamiaan lääkkeitä.

Huumeongelma, sellaisena kuin Marttila sen kuvittelee, on tuon kunnon kansalaisten harjoittamaan itsensä huumaamisen rinnalla kuin kevyt länsituulahdus. Marttilan ymmärrys ei riitä, kun tuttavapiirissäkin on epäilemättä näitä laillisista huumeista riippuvaisia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #9

Jussilan näkemys medikalisaation etenemisestä on varmasti oikeansuuntainen. Jotain toivoa ja valoa olisi kuitenkin hyvä nähdä. Huumeongelmien edessä ei pidä antautua.

"Raitistukaa oikealla tavalla, älkääkä syntiä tehkö; sillä niitä on, joilla ei ole mitään tietoa Jumalasta. Teidän häpeäksenne minä tämän sanon." Näin rohkeasti kehottaa meitä Iso Kirja. Ellei muu auta, niin haetaan sieltä apua.

PS.
Omaa ymmärrystäni olen toki jäävi arvioimaan, mutta onneksi Max hallitsee diagnostisen evaluaation. :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Hallitsen ja hyvin hallitsenkin. On se kumma, että tuota jumalan sanaa pitää tyrkyttää joka paikkaan, siitäkin voi jo tehdä johtopäätöksiä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #11

Repliikeistäsi päätellen olet varsinainen "aikamme ainstain" - siis omassa päässäsi.

Elämä on kuitenkin Max raadollista; jopa se oikea Einstein näki hyväksi osoittaa nöyryyttä.

”Ristiriita kuviteltujen lahjojeni ja todellisuuden välillä on yksinkertaisesti irvokas. Ei minulla ole erityiskykyjä, olen vain kiihkeän utelias. Ei ole kyse siitä, että olisin niin terävä, vaan siitä, että viihdyn ongelman parissa pitempään”, Einstein perusteli. https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/einstein_ei...

Aurinkoista Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää Max Jussilalle!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

Sinä se vain jatkat tuolla samalla ylimielisellä maallikkosaarnaajan mentaliteetillasi. En usko sinusta olevan opettamaan minulle millään tavoin ainakaan nöyryyttä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #13

Opetelkaamme lisää nöyryyttä kumpikin. Oppimisen varaa on molemmilla. Kaikilla on.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #14

#14 Oppimisen varaa on molemmilla.
..........

Sen minä voisin sinulle opettaa, että vaikka toiset ihmiset eivät eläkään niin kuin sinä haluat, ei tee heistä rikollisia.

Tuskin sinäkään haluaisit rikolliseksi leimautua harjoittamasi uskonnon vuoksi?

Voisit vähän alkaa kunnioittamaan muita ihmisiä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #6

"Vankilahan se on kaikkein paras opettaja silloin, kun käytös eroaa Marttilan asettamasta normistosta."

Vankilan opettavaisuudesta voisi ottaa erään tuttavani tositapauksen lähes 20 vuoden takaa. Hän oli nuorena poikana vähän "töpeksinyt" mopoikäisenä ja lähti lopulta istumaan "muuntosakkoja" nuorena miehenä.

Vankila oli hyvä opettaja. Hän esimerkiksi oppi miten autoja varastetaan vankitovereiltaan.

Vankilaa tarvitaan. On olemassa väkivalta-, seksuaali- ja talousrikollisiakin joille vankilan aiheuttama vapauden menetys on oikea rangaistus ja järkevää toimintaa.
Mutta jos puhutaan syrjäytyneistä, päihdeongelmaisista joilla on valmiiksi mielenterveysongelmia niin kuinka hyvä paikka vankila on lopputuloksen kannalta. Saavutettaisiinko lopputuloksena parempia tuloksia jos vankila pystyttäisiin korvaamaan "päihteettömällä" avokuntoutusjatkolla, koulun tutustumisjaksolla tai muulla elämänhallintaa parantavalla toiminnalla.

Vankila on hyvä paikka tutustua ja hankkia suhteita rikolliseen toimintaan ja paikka jossa voi päätyä ongelmiin ja velkoihin jotka seuraavat siviiliinki.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Millä aikataululla haluaisit lopettaa tai kieltää huumeiden vastaiset kampanjat Suomesta?"

Vaikka huumauaineet laillistettaisiin ja laitettaisiin laillisen jakeluketjun taakse niin miksi huumausaineiden vastaiset kampanjat pitäisi lopettaa. Alkoholi on laillista ja silti alkoholivalistuskampanjointia tehdään, työterveyshuollossakin seulotaan joissain tilanteess alkoholin riskikäyttöä.

Vaikka kannattaa huumausaineiden laillistamista niin se ei tarkoita että huumauaineiden haittojen vähentämiseen tähtäävä työ pitäisi lopettaa. Valistustyötä tullaan aina tarvitsemaan. Esimerkiksi tupakointi on vähentynyt merkittävästi muutamassa vuosikymmenessä valistustustyön ja lainsäädännön kehittyessä. Vähentymisen lieveilmiöistä oikeastaan ainoa merkittävä on nuuskan ammattimainen kauppa ja siihen liittyvä "talousrikollisuus".

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #22

Jani Virta, kommenttisi on asiallinen ja hyvin perusteltu. Tärkeää on se, että päihdyttävien aineiden väärinkäyttöä järkevällä tavalla hillitään kaikissa olosuhteissa.

Kriminalisointi ei ole mikään kokonaisratkaisu, vaikkakin laillisuuden rajat täytyy määritellä myös päihteiden hallussapitoon, myyntiin ja käyttöön. Eniten voi toivoa vaikuttavuutta nuorten päihdekasvatukselta ja -valistukselta kouluissa ja kodeissa sekä tiedotusvälineissä.

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvu...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #25

Aineden laittomuus ei hillitse käyttöä yhtään eikä auta ongelmakäyttäjiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #25

Nuorten? Aikuisethan tässä varsinainen ongelma ovat laillisine huumeineen. Puoli miljoonaa ukkoa ja akkaa pilleripöllyssä joka päivä. Aikuisten sekakäyttäjien määrä lisääntyy joka päivä. Lapsillekin syötetään erilaisiin pahanolon tunteisiin pillereitä enemmän ja enemmän.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #27

Tarkoitin vaikuttavuutta eli sitä kuinka paljon voidaan rajoittaa päihteitten käyttöä ns. pehmeillä menetelmillä. Nuoret ovat avoimempia päihdekasvatukselle ja ohjaukselle kuin mainitsemasi vanhat ukot ja akat.

Jos onnettomuustilanteessa todetaan, että (PKV) lääkkeen käyttö on alentanut ajokykyä, on kyseessä rattijuopumus. Aikuisten töppäilyihin on vaikutettava rangaistusten avulla. Mitkään pehmeät valistusopit eivät ihmisiin kolahda tänä aikana, jota leimaa kyynisyys kaikkea sellaista kohtaan, mikä rajoittaa kansalaisen itsemääräämisoikeutta.

Tulevaisuutta varjostaa voimistuva kannabishörhötys, joka avaisi pandoralipasta yhä enemmän selälleen. Meno muun muassa maanteillä kävisi aina vaan villimmäksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Torsti Koskisen oppilapsi on tällähetkellä vankilassa. :) Hyvin on Torstin opit menneet perille.

Torstihan itse oli melkoinen veijari, piti pienen hampun palan takia ihmisiä viikkoja putkassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset