MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Käyttöhuoneet huumeidenkäyttäjille ovat kokeilemisen arvoinen asia

Helsingin valtuutetun Kati Juvan aloitetta koskien huumeidenkäyttäjien turvallisia käyttötiloja käsitellään tänään Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Lautakunnan jälkeen asia siirtyy käsiteltäväksi Helsingin kaupunginhallitukseen ja Helsingin valtuustoon. Minusta käyttöhuonekokeilu olisi erittäin tervetullut uudistus.

Lisäarvon käyttöhuonekokeilu tuo huumekuolemien torjuntaan. Se tarjoaa mahdollisuuden myös vaikuttaa huumeiden käyttökulttuuriin ja huumeiden testaukseen. Huumeisiin kuollaan monesti nuorena. Jokainen huumekuolema on turha. Läheisten tuskaa huumekuolemien yhteydessä ei voi sanoin kuvata. Suru on pohjaton. Haasteen työhön tuo suomalainen huumeiden käyttökulttuuri, jossa päihteitä käytetään sekaisin ja käyttöön liittyviä seurauksia on vaikea arvioida.

Lainsäädännöllisesti ajattelen, että toiminta asettuu terveydenhuoltolainsäädännön piiriin nimenomaan hengenvaarallisen riippuvuussairauden hoidon näkökulmasta. Joka tapauksessa kokeilun toteuttaminen vaatii laaja-alaista viranomaisyhteistyötä ja sopimista toimintatavoista. Tässä uskon, että suomalaisella kahden raiteen huumepoliittisella linjalla löydetään kyllä tarvittavat ratkaisut.

Huumekuolemien vähentäminen ja vaikuttaminen huumeiden käyttökulttuuriin sosiaali- ja terveysneuvontatyöllä voi edistää myös toipumista, mikäli huumeita käyttävien ihmisten kanssa keskustellaan. Huumeiden käytön yhteydessä voi keskustella arkisista asioista ja haaveista. Moni nimittäin haaveilee "normaalista elämästä". Ammattilaisten on syytä tukea ihmisiä elämässä eteenpäin ja käyttöhuonekokeilu onkin syytä toteuttaa yhdistäen se sosiaali- ja terveysneuvonnan keinoin Helsingin päihdepsykiatrian toipumisorientoituneeseen viitekehykseen.

Aloite vastauksessa Helsingin viranomaiset näyttävät rohkeutensa uudistaa huumetyötä eturintamassa. Nyt haluan toivottaa Helsingin valtuutetuille rohkeutta kokeilla uusia toimintatapoja ja tehdä kauaskantoisia päätöksiä!

 

Lisätietoja:

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslista, THL:n ja Poliisin lausunnot löytyvät tästä linkistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Poliitikoille ominainen "kokeilukulttuuri" on vaarallinen. Kun sohii sinne tänne, ei tiedä seurauksista. Mutta kun ei välitä niistä, ei niillä niin väliä ole.

Ei kun kokeilemaan käyttötiloja narkkareita varten. Siellä on lastenkin hyvä opetella, eiks niin. Harjoitus se mestarin tekee.

Jyväskylässäkin valtuusto leikkaa lapsilta ja eläkeläisiltä, työttömiltä ja vaivaisilta kilpaurheiluun. Nyt samat päättäjät vaativat vetoomuksessaan kaupungin lapsille ja nuorille päihdepsykiatriaa. 13-vuotiaat narkkarit, jotka tienaavat huumerahat seksillä, eivät nääs ole harvinaisia kaupungissa.

Jostainhan poliitikon pitää ääniä hankkia, eiköskin. Tekee sutta ja sitten vetoaa korjausten puolesta.

Lapsille ja nuorille tarvitaan nopeasti päihdepsykiatrista hoitoa Jyväskylässä http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Poliitikoille ominainen "kokeilukulttuuri" on vaarallinen. Kun sohii sinne tänne, ei tiedä seurauksista. Mutta kun ei välitä niistä, ei niillä niin väliä ole.

Ei kun kokeilemaan käyttötiloja narkkareita varten. Siellä on lastenkin hyvä opetella, eiks niin. Harjoitus se mestarin tekee."

Muissa maissa käyttötilat ovat vähentäneet huumehaittoja, joten ei tuo mitään sokeaa sohimista ole. Kysehän on ihan siitä, halutaanko haittoja oikeasti vähentää vai kannatetaanko ennemmin niitä lisäävää politiikkaa moralistisista syistä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tulihan se lapsikortti sieltä. Käyttöhuoneista on jo maailmalta hyviä kokemuksia. Kaikki millä haittoja saadaan kuriin on hyvä. Nykyinen lakihan ei keskity haittojen minimointiin yhtään. Poliisi vastustaa kaikkia uudistuksia, se on merkillistä.

Pekka Pylkkönen

Saisiko sieltä myös aineet? Itse tulisin mielellään maistelemaan vaikka vähän valvotustikin erilaisia oluita.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Kai tähän on pakko vastata siltä varalta että olet vinoilijan sijaan pelkkä idiootti - ei. Ei saisi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vielä kun käyttäjiä ei enää rangaistaisi käytöstä. Se vasta olisi edistystä.

Toki toivon myös kannabiksen käyttäjille omaa paikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset