Sijoittaisinko kannabisosakkeisiin?

Kannabisosakekauppiaat ovat liikkeellä. Markkinointi on aggressiivista ja se herättää ihmisissä ihmetystä. Onko liiketoiminta laillista? Voiko osakkeista oikeasti saada yli 100% voitot? Kannattaako kannabisosakkeisiin sijoittaminen? Haluan varoittaa sekä kannabiksen käytön riskeistä, että riskisijoittamisesta. Siitä on kyse, kun luvataan isoja voittoja. Kannabikseen liittyvä kansainvälisesti toiminta on moninaista, lainsäädäntö vaihtelee ja markkinoihin liittyy useita riskejä.

Maailmalla suhtautuminen huumeisiin vaihtelee. Äärilaidat ovat hyvin kaukana toisistaan. Suomi kulkee keskitietä. Suomi noudattaa ns. kahden raiteen politiikkaa, joka on mielestäni ollut menestystarina. Sen kautta voidaan turvata kansanterveyttä, erilaisia päihdepalveluja ja viranomaisyhteistyötä. Samanaikaisesti se antaa signaalin siitä, että huumeiden käyttö ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää.

Vuoden markkinointilause kuuluu: ”kyllä kannabiksen laillistaminen on välttämätöntä.” Kannabiksen laillistaminen Kanadassa näyttää lataavan odotuksia muuallakin. Bisnesmiehet ovat hereillä. Itse en usko, että Suomessa on tällä hetkellä laillistamispaineita. Tämän vahvistavat maamme ministerien kannanotot.

Markkinat toimivat niin, että siellä missä on kysyntää, on tarjontaa. En ole yllättynyt siitä, että lakimuutos Kanadassa vaikuttaa osakemarkkinoihin. Näinhän markkinat toimivat. Kannabiksen laillistamisen myötä Kanadalla on taloudellisesti etulyöntiasema markkinoilla. Kun Kanadassa lainsäädäntö mahdollistaa sen, että kannabisteollisuus voi listautua pörssiin, on toiminta vahvemmalla taloudellisella pohjalla kuin muualla. Useissa maissa kannabisyhtiöille ei myönnetä pankkitilejä tai toimintaedellytyksiä. Joka tapauksessa bisneksessä liikkuvat isot rahat, joko laillisesti tai laittomasti. Syntyykö kannabismarkkinakupla ja puhkeaako se Kanadan päätöksen jälkimainingeissa, jää nähtäväksi. Se on joka tapauksessa selvä, ettei kannabiksen laillistamispäätöksen seurauksia voi kukaan tietää.

Kuka Suomessa sijoittaisi kannabikseen, etenkin kun kannabissijoittamisessa on erityisiä riskitekijöitä? Suomalaisten asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet samalla kun kannabiksen satunnaiskäyttö on yleistynyt. Suomessa voidaan mielestäni puhua huumeiden käytön arkipäiväistymisestä, käyttö koskettaa yhä useamman suomalaisen elämää läheisenä tai käyttäjänä. Suomalaisten kannabista kokeilleiden ja kannabista viikoittain käyttävien määrä on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ehkä juuri tästä ryhmästä löytyvät Suomessa aktiivisimmin kannabiksen laillistamista ajavat ihmiset. He ovat myös ihmisiä, jotka uskovat laillisten kannabismarkkinoiden vahvistumiseen tulevaisuuden Suomessa, vaikka ministerit puhuvat muuta.

Kannabista pohdittaessa katseen tulisi erityisesti kääntyä lapsiin ja nuoriin sekä siihen, miten aikuisväestön asenteet vaikuttavat tulevaisuuteemme. Etenkin nuorten keskuudessa kannabiksen käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. On huomioitava, että käytöstä saattaa aiheutua vakavia ongelmia. Eräs nuori totesikin minulle: ”En usko kannabispsykoosiin.” Ymmärrän, että siihen on vaikea uskoa, jos ei ole ikinä ollut psykiatrisessa sairaanhoidossa tai nähnyt psykoosia. Oma toiveeni on, ettei kukaan joutuisi kannabispsykoosiin omakohtaisesti tutustumaan.

Kannabisosakkeisiin sijoittaja mahdollistaa kannabisfirmojen toiminnan kehittämisen sekä vahvistaa niiden vaikutusvaltaa. Sijoittajat toimivat myös vapauttamisen puolesta, sillä laillistaminen tuottaisi heille voittoja. Kannabissijoittamiseen Suomessa liittyy epäeettisen sijoittamisen piirteitä, joissa inhimillisyys voi jäädä talouden jalkoihin.

Miten tulisi suhtautua kannabissijoittamiseen ja kannabikseen? Kiihkottomasti on oma vastaukseni. Missä voitot ovat suurimmat, tappion riski on myös suurin. Itse sijoituslogiikkaa ajatellessa, en ainakaan eläkerahojani kannabisosakkeisiin sijoittaisi.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu