MirkaVainikka Ihmisarvoista elämää!

Toipuminen keskiössä. Mitä se tarkoittaa?

Miksi Irti Huumeista ry haluaa toimia haittoja vähentävässä huumetyössä? Miksi kannatte huolta huumehaitoista? Edellä mainittuihin kysymyksiin olen jo muodostanut vakiovastaukseni: "Miksipä ei". Huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä ihmisarvoisen elämän sekä toipumisen edistäminen on aina ollut Irti Huumeista ry:lle tärkeää. Miksi huumehaittojen vähentäminen ei olisi osa tätä työtä?

 Irti Huumeista ry perustettiin vuonna 1984 huumeidenkäyttäjien vanhempien toimesta. Silloin työtä tehtiin, jotta huumeita käyttävät ihmiset saisivat apua ja voisivat toipua. Samalla vanhemmat löysivät toisistaan arvokasta vertaistukea.

Tänään, yhteiskunnallisesti ajateltuna, irti huumeista ei varmaankaan päästä, vaikka toimenpiteillä pitääkin siihen pyrkiä. Luovuttaa ei pidä. Tarvitaan työtä, joka vaikuttaa huumeiden kysyntään ja tarjontaan sekä toipumista edistäviä palveluja.  Vaikka huumeriippuvuus koskettaa laajaa ihmisryhmää ja meillä yhteiskunnassamme on huumeongelma, ei huumeiden tarvitse olla osa kaikkien arkea.

Jokainen huumeiden käyttäjä on potentiaalinen toipuja. Tätä ajatusta Irti Huumeista ry haluaa korostaa.  Yksilötasolla toipumista voi olla fyysisellä, psyykkisellä ja/tai sosiaalisella tasolla. Toipumista on vaikkapa se, että ihmisen tulehtunut pistoskohta hoidetaan ja vältytään esimerkiksi amputaatiolta. Ihmisen oma motivaatio on avainasemassa toipumiseen ja sen moniin eri puoliin.

Haittoja vähentävä työ on ja voi olla toipumista edistävää. Toipumista on jo se, että ottaa vastuuta sen verran, että testaa itseään säännöllisesti. Vaihtaa ruiskut ja neulat terveysneuvontapisteessä, tai huolehtii omasta aamiaisestaan syöden sen esimerkiksi jonkun palveluja ja tukea huumeita käyttäville tarjoavan toimijan luona.

Toivon, että tulevaisuudessa haittoja vähentävä työ nähdään elämänlaatua edistävänä työnä. Kun työ onnistuu, siitä hyötyvät huumeiden käyttäjät, heidän läheisensä ja koko yhteiskuntamme. Haittoja vähentävä työ on elämän ja kuoleman kysymys. Edistetään hyvinvointia ja elämää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suurta vahinkoa huumeiden vastaiselle toiminnalle aiheuttavat mm. julkkikset, jotka eivät omasta mielestään ole huumekoukussa tai riippuvaisia huumeista, eivätkä katso olevansa hoidon tai avun tarpeessa vaikka julkiset asiakirjat muuta väittäisivätkin.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Tänään, yhteiskunnallisesti ajateltuna, irti huumeista ei varmaankaan päästä, vaikka toimenpiteillä pitääkin siihen pyrkiä. Luovuttaa ei pidä. Tarvitaan työtä, joka vaikuttaa huumeiden kysyntään ja tarjontaan sekä toipumista edistäviä palveluja."

Nykyisen kieltolakipolitiikan aikana huumeiden käyttäjien määrä on kasvanut, huumekuolemat nousseet sekä kysyntä ja tarjonta kasvanut. Huumeista irti pääseminen yhteiskunnan tasolla on aivan turhaa ja resursseja tuhlaavaa politiikkaa jolla aiheutetaan vain harmia. Ihan sama mitä faktat sanovat, "luovuttaa ei pidä".

Nykyinen irti huumeista ry:n työ on oireiden hoitoa, ei itse ongelman hoitamista. Kuin lääkäri joka panttaa syöpälääkettä, mutta antaa potilaalle särkylääkettä oireisiin eikä hoida itse sairautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset