MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Kunnioitetaan ihmisarvoa!

Eilen vietettiin itsemurhien ehkäisypäivää. Itsemurhaan ajaa syvä toivottomuus. Päivän aikana Helsingin kaupunginhallitus näytti vihreää valoa käyttöhuonekokeilun selvittämiselle. Se antaa minulle toivoa siitä, että toivottomuudessa eläviä päihderiippuvaisia ja heidän läheisiään voidaan tukea tulevaisuudessa uudella tavoin. Oululainen valtuutettu Riikka Moilanen puolestaan nousi mediaan leimaavalla kysymyksellään. Jäin pohtimaan, mikä on meistä jokaisen vastuu toivottomuuden lisäämisessä ja vähentämisessä? Onko niin, että vastakkain asettelun aika on palannut ja hyvinvointikuilu on niin iso, että asioiden yhteyksiä ei ymmärretä.

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinua tai esimerkiksi lastasi kutsutaan ihmisroskaksi? Päihderiippuvuus koskettaa aina riippuvaisen läheisiä. He pelkäävät huumemaailman julmuutta, hautaavat rakkaansa ajatuksissaan useita kertoja sekä toimivat esimerkiksi ehkäisten itsemurhia. Läheiset tuntevat toivottomuutta, mutta usein he toimivat rakkaiden päihderiippuvaisten ihmisten tukena. Moilanen loukkasi syvästi monia huumeiden käyttäjien läheisiä eilisellä valtuustokysymyksellään, joka kuului seuraavasti: ”Nyt kysyisinkin, että tässä on kivetyksen likaisuutta ja muuta roskaamista käyty keskustelua, mutta mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon, siis tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet Isokadun nyt kodikseen.” Jäin pohtimaan, eikö Moilanen näe ihmisten hätää ja kunnioita päihderiippuvaisten ihmisten ihmisarvoa?

Ihmisroska sanana nostaa esiin ymmärtämättömyyden ja sivistämättömyyden sekä sen, ettei Moilanen kykene ymmärtämään näiden vakavasti sairaiden mielenmaisemaa. Moni kokee itsensä arvottomaksi epäonnistujaksi, vaikka ainakin minä olen nähnyt jokaisessa tuntemassani huumeriippuvaisessa ihmisessä vahvuutta, osaamista ja herkkyyttä. Ihmisten vahvuudet voisivat toimia yhteiskuntamme voimavarana, jos emme syrjisi ja syrjäyttäisi näitä ihmisiä, vaan kohtaisimme heidät arvostaen ja edistäisimme heidän yhteiskunnallista osallisuutta. Maailma voi muuttua paremmaksi. Vastuu on meillä jokaisella.

Haluan vielä nostaa esiin huolen terveys- ja hyvinvointieroihin liittyvästä ymmärtämättömyyden kuilun kasvusta. Siitä, että niiltä, joilla menee hyvin, ei löydy ymmärrystä ihmisille, joiden arki on vaikeaa. Taustalla ei ole valinta, vaan esimerkiksi THL:n julkaisun mukaan taustalla voivat olla myös mm. lapsuuden ja nuoruuden olot ja kokemukset. Näkemykseni mukaan tuloryhmittäisten terveys- ja hyvinvointi erojen kaventaminen edellyttää sekä rakenteellisen tason että yksilö- ja yhteisötason toimenpiteitä kansallisella, mutta ennen kaikkea keskustelua erilaisten ihmisten välillä.

1.10.2018 järjestöillä on avoimet ovet -päivä, jolloin klo 13-15 jokainen on tervetullut saapumaan Irti Huumeista ry:n toimistolle keskustelemaan päihderiippuvuuteen liittyvistä ihmisten kokemuksista. Pohdin vakavasti, onko ihmisten välisen vastakkain asettelun aika palannut? Oleellista on kohdata toinen toisemme arvostaen ja toimia, jotta huumeriippuvaisiin liittyvä stigma vähenee. Voidaanko sopia, että ihmisroska termistä luovutaan yhtä nopeasti kuin se eilen ilmoille kajahti. Kohtaamisiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

http://timoaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260325-k...

Tuossa tuota yritän tuoda esille . Näköalaton musta lyhyt näköinen mielen ikkuna päihde käyttäjil monesti on . Kun serotiinit&dopaamiinit jne nollassa ajoittain .

Sikäli onko nyt Moilasen päästämäl sammakkol tarkoitus mäiskiä maailman tappiin ?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Yle-verkkouutiset 11.9.2018:

”Keväällä kuolleen Iiron tarina on traaginen: Iiro Arvolaa hoiti 40 lääkäriä, mutta silti auttaminen ei onnistunut”

https://yle.fi/uutiset/3-10381978?utm_source=newsl...

https://sekasin247.fi/

Toni Rintala

Kun on kipuja, niin on kipuja. Ei kai siinä lääkäreiden määrä auta?
Itsekin kävin aikoinaan monella lääkärillä aivan turhaan. Turhauttavaa ja masentavaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toni, nyt et tainnut lukea lainkaan Iiron tarinaa... :(

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

Kyllä luin. Iirokin kävin monilla lääkäreillä..

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Asenteetnei tule muuttamaan niin kauan kuin Suomi kulkee kaksilla rattailla. Oikeasti päihdeongelmaisia ei haluta auttaa, heitä halutaa rangaista, siksi dekriminointi ja osin laillistaminen on järkevämpi vaihtoehto.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kyllä väittäisin jotta suurinosa yli 99% haluais auttaa . Ehkä tulonsa huumekaupasta saavat tai huumekäyttäjät jotka rahoittaa oman käyttönsä huumekaupal eivät halua auttaa .

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Turhaa somekohua nyt yhdestä epäonnistuneesta sanavalinnasta jonka oululainen valtuutettu käytti. Puheen konteksti oli vielä oikea paperilla roskaaminen jossain oululaisella kadunpätkällä.

Toki valtuutettu toimi tökerösti ja varsinkin terveysalan toimijan toimitusjohtajan tulisi harkita tarkoin lausuntonsa. Mutta ei mitenkään vähemmän korrektisti toimi nekään jotka lausuntoa revittelevät ja käyttävät hyväksi oman agendansa tarkoitusperien edistämiseen.Ja en nyt tarkoita Mirka Vainikkaa mitenkään erityisesti.

Jos valtuutettu olisi puhunut vaikkapa marginaaliväestöstä niin kukaan ei olisi hiiskahtanutkaan.

Totta kai narkomaaneilla ja muilla päihdeongelmaisilla on jakamaton ihmisarvo jo heti syntymästä saakka. Ja en usko että kukaan varsinaisesti on halunnut palloilemaan kuoppaposkisena ihmisrauniona vaikkapa Sörnäisten Kurviin.Säälittäväähän tuo ennen kaikkea on kun melko nuoret ihmiset tuhoavat vimmalla ainoaa elämäänsä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi ihminen sortuu ongelmakäyttäjäksi, miksi moni ongelmakäyttäjä tekee itsemurhan? Miksi heitä saa potkia päähän? Leimata , evätä hoito, rangaista käytöstä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ilmiö leviää - odottakaas kun saadaan hallituksen halajama heikennetty irtisanomissuoja:

https://www.youtube.com/watch?v=75SEy1qu71I

Silloin on helppo irtisanoa aiheesta ja aiheetta - kenellä on tarkka vaaka, joka punnitsee tilanteet oikein?!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kunnioittaako irti huumeista ry huumeidenkäyttäjiä. Minusta että koska haluatte lähes ainoana ry:nä jatkaa Suomen nykyisella rangaistuksiin perustavalla linjalla.

Häpeäisitte, olette todella iso ongelma osana päihdeongelmien ja ongelmakäytön syntyyn.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikilla on sama ihmisarvo keskustan arvojen mukaan ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Moilasen puhe oli erittäin huonosti harkittua ja pahaltahan tuollainen tuntuu. Onneksi pyysi tapahtunutta mokaansa anteeksi. Meidän pitäisi pystyä myös antamaan anteeksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuka pyyttää anteeksi huonosta huumepolitiikasta ja sen syrjäyttävästä vaikutuksesta. Moilanen pyysi anteeksi kohua, ei itse ajatustaan.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Mirkalle kirjoituksesta ja kommentoijille omista. Minua auttaa jo ajatusvaiheessa heistä, riippuvaisista, että he ovat, yksi näistä vähimmistä, joista Hän itse sanoi; Minkä te teette yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te teette minulle. Siinä jää miettimään, että mitä minä toivoisin, jonkun yhden ihmisen minulle tekevän tai sanovan, jos itse olisin tuossa tilassa. Siihen pyytää viisautta. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Pekka Iiskonmaki

Mikähän vika Suomessa on, kun köysi ja saippua vetää Pohjoimaiden ennätysvauhtia suomalaisia rengonkeinuun?

Minä olen niistä teemoista usein tännekin kirjoittanut.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Itsemurhia tehdään Suomessa paljon vähemmän kuin 90-luvun alussa. Suomi on tippunut kärkisijoilta hyvin lähelle EU-maiden keskitasoa.
Lukujen laskua selittää ainakin se, että masennus tunnistetaan aikaisemmin, hoidon saanti on parantunut ja on tehokkaampaa."
Viite:
https://yle.fi/uutiset/3-10381978?utm_source=newsl...

Käyttäjän Pirjo-MargitJauhiainen kuva
Pirjo-Margit Jauhiainen

On syitä ja syitä itsemurhiin - päihteet ovat suuressa kuviossa mukana, niinpä helsinki haluaa olla edelläkävijä käyttöhuonekokeiluun, kun ensisijaisesti pitäisi olla hoitamassa ongelmaa, eikä jatkamassa ongelman siementä.

Niin - hoidon tarjoajat tekevät työtänsä niiden resurssien mukaan, miten heille ylemmiltä tahoilta määrätään ja se ylenpi taho noudattaa päättäjien ohjeistusta korvamerkityllä rahalla.

Nykyisin kun on kilpailu asiakkaista = kuka onkaan osannu vaatia parhaat tuet toimintaansa, joissa yrityksien verot kierrätetään paratiisien kautta, joka osaltaan vähentää esim. verotuloilla saatavia terveyspalveluja, että kyllä siellä on sopankeittäjiä, tosin sitten joillekkin ei jaeta siitä soppakattilasta mitään.

Mutta - nuorin poikani Riku Markus s.31.3-83 k. 29.4-06 teki itsemurhan, joka ei kuitenkaan "rasittanu" terveydenhuoltoa, kun katson suuremmaksi syyksi olevan peliriippuvuus, tosin nuorenmiehen elämä rikkoutui kaveripiirin hajotessa taholleen, sakoista odottava istuminen, painostaminen ( en minä - kun olin pojilleni sanonu, että he itse päättää sen asian ) armeijasta joten onhan siinä aluksi.

Riku oli hyvinkäällä amiksessa -05, mutta keikkafirmaan oli kirjautunu, jonka kautta sitten pääsikin hyvinkääläiseen yritykseen keikkaileen ja firmaan oppipojaksi opettiin vuoden 2006 alussa ja kun niitä sakkoja oli tullu pyörällä ajosta ( ei ollu autonajolupaa ) aiemmin, jotka jättäny sitten maksamatta, niin johan siinä alkaa hävettää, kun työn oli saanu ja keväällä pitäis mennä sakot istumaan.
Niin ja se peliriippuvuus - että kun kahdenviikon tili on näpeissä, veikkaus on kivoja kilkattavia / värivälkkyviä laatikoita joka puolelle sijoittanu, niin eihän siinä montaa tuntia mene, että se kahdenviikon tili oli siellä koneessa.

Ketä mun pitäs syyttää Riku kuolemasta - ei ketään, en edes itse tunne syyllisyyttä ( ehkä vähän, etten nähny asioita, vaikka tuon peliriippuvuuden tiesin, kun en antanu koneisiin rahaa, tosin olen pojilleni sanonu, että he kertovat asioistaan sen, minkä katsovat tarpeelliseksi ), kun teki itse ratkaisunsa, tosin ei kyllä varmaan arvannu, minkä surun toi lähtiessään, joka nytkin itkettää ja olen hänelle vihainen lähtönsä vuoksi, kun en häntä sen takia tehny, että itsensä tappaa sotkiessaan minun suunnitelmani, joka on ehkä itsekkäästi ajateltu.

Joten on monenlaisia syitä - jonka vuoksi joku päätyy itsemurhaan, jossa jokainen itsemurha on turha, ei kuitenkaan parantumattomasti sairaan päätös lähteä haluamallaan ajalla, eikä roikkua vihanneksena vuoteen pohjalla.

Kukaan pojistani ei tietääkseni ole huumeita käyttäny - eikä suuremmin huonoille teille eksyny, vaikka usein aletaan tuijottaa lapsuutta, heidänkin ( 4 poikaa ) sitte kulkiessa yh-äitinsä mukana, joka myös etsi jalansijoja työ / opiskelussa, eikä Riku poikani ruumiiavauksessa löytyny muuta kuin alkoholia jonkin verran.

Pekka Iiskonmaki

#16
''On syitä ja syitä itsemurhiin - päihteet ovat suuressa kuviossa mukana''

Päihteet ei ole syy, vaan seuraus.

On aivan turha antaa tuollaista limboa, hokkuspokkus nostetaan alkoholiveroja.

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee remontin, jossa ihminen pärjää nettopalkallaan ja se antaa itsekunnioitusta.

Toni Rintala

"Päihteet ei ole syy, vaan seuraus."

Samaa mieltä. Suomalaiset käyttää päihteitä melko hillitysti muihin verrattuna.
Suomalainen kasvatus kai on sellaista vähättelevää ja itseä syyllistävää. Me kun muka ollaan kaikkeen syyllisiä ;)
Yritä sitten siinä synkkyydessä ja vihervasemmiston syyttelyssä olla elämänhaluinen..

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Suomessa syyllistäminen ja itseruoskinta itsesäälin kanssa on surkeaa katseltavaa.

Puhumattakaan jos sitä tekisi itse.

Suomessa on oikein puolue, joka syyllistää koko kansaa huuhaalla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Huumeet, päihteet eivät ole syy, ne on seuraus. Perisyihin ei haluta puuttua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset