Kunnioitetaan ihmisarvoa!

Eilen vietettiin itsemurhien ehkäisypäivää. Itsemurhaan ajaa syvä toivottomuus. Päivän aikana Helsingin kaupunginhallitus näytti vihreää valoa käyttöhuonekokeilun selvittämiselle. Se antaa minulle toivoa siitä, että toivottomuudessa eläviä päihderiippuvaisia ja heidän läheisiään voidaan tukea tulevaisuudessa uudella tavoin. Oululainen valtuutettu Riikka Moilanen puolestaan nousi mediaan leimaavalla kysymyksellään. Jäin pohtimaan, mikä on meistä jokaisen vastuu toivottomuuden lisäämisessä ja vähentämisessä? Onko niin, että vastakkain asettelun aika on palannut ja hyvinvointikuilu on niin iso, että asioiden yhteyksiä ei ymmärretä.

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinua tai esimerkiksi lastasi kutsutaan ihmisroskaksi? Päihderiippuvuus koskettaa aina riippuvaisen läheisiä. He pelkäävät huumemaailman julmuutta, hautaavat rakkaansa ajatuksissaan useita kertoja sekä toimivat esimerkiksi ehkäisten itsemurhia. Läheiset tuntevat toivottomuutta, mutta usein he toimivat rakkaiden päihderiippuvaisten ihmisten tukena. Moilanen loukkasi syvästi monia huumeiden käyttäjien läheisiä eilisellä valtuustokysymyksellään, joka kuului seuraavasti: ”Nyt kysyisinkin, että tässä on kivetyksen likaisuutta ja muuta roskaamista käyty keskustelua, mutta mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon, siis tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet Isokadun nyt kodikseen.” Jäin pohtimaan, eikö Moilanen näe ihmisten hätää ja kunnioita päihderiippuvaisten ihmisten ihmisarvoa?

Ihmisroska sanana nostaa esiin ymmärtämättömyyden ja sivistämättömyyden sekä sen, ettei Moilanen kykene ymmärtämään näiden vakavasti sairaiden mielenmaisemaa. Moni kokee itsensä arvottomaksi epäonnistujaksi, vaikka ainakin minä olen nähnyt jokaisessa tuntemassani huumeriippuvaisessa ihmisessä vahvuutta, osaamista ja herkkyyttä. Ihmisten vahvuudet voisivat toimia yhteiskuntamme voimavarana, jos emme syrjisi ja syrjäyttäisi näitä ihmisiä, vaan kohtaisimme heidät arvostaen ja edistäisimme heidän yhteiskunnallista osallisuutta. Maailma voi muuttua paremmaksi. Vastuu on meillä jokaisella.

Haluan vielä nostaa esiin huolen terveys- ja hyvinvointieroihin liittyvästä ymmärtämättömyyden kuilun kasvusta. Siitä, että niiltä, joilla menee hyvin, ei löydy ymmärrystä ihmisille, joiden arki on vaikeaa. Taustalla ei ole valinta, vaan esimerkiksi THL:n julkaisun mukaan taustalla voivat olla myös mm. lapsuuden ja nuoruuden olot ja kokemukset. Näkemykseni mukaan tuloryhmittäisten terveys- ja hyvinvointi erojen kaventaminen edellyttää sekä rakenteellisen tason että yksilö- ja yhteisötason toimenpiteitä kansallisella, mutta ennen kaikkea keskustelua erilaisten ihmisten välillä.

1.10.2018 järjestöillä on avoimet ovet -päivä, jolloin klo 13-15 jokainen on tervetullut saapumaan Irti Huumeista ry:n toimistolle keskustelemaan päihderiippuvuuteen liittyvistä ihmisten kokemuksista. Pohdin vakavasti, onko ihmisten välisen vastakkain asettelun aika palannut? Oleellista on kohdata toinen toisemme arvostaen ja toimia, jotta huumeriippuvaisiin liittyvä stigma vähenee. Voidaanko sopia, että ihmisroska termistä luovutaan yhtä nopeasti kuin se eilen ilmoille kajahti. Kohtaamisiin!

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu