Lasten tarpeet esiin -Kysy ja kuuntele!

Irti Huumeista ry järjesti Ihmisarvoista elämää – Huumeet lapsen elämässä -seminaarin 28.10.2018. Rap-artisti Danin kappaleen sanat: ”Järjen ne vei” koskettivat minua ja jättivät mieleeni ajatuksen siitä, kuinka usein työssä näen ja kuulen tilanteista, joita on vaikea järjellä ymmärtää. Lapsen vaikeat elämänkokemukset päihdeperheessä haastavat kaikki toimijat. Meidän kaikkien on toimittava, jotta sukupolvelta toiselle periytyvä syrjäytymisen kierre saadaan katkaisuta ja lasten oikeudet turvattua. Lapsella on oikeus huumeettomaan kasvuympäristöön.

Mitä on lapsen etu? Toteamme usein, että lapsissa on tulevaisuus. Kun lapsilta kysytään, he kaipaavat aikuisilta aikaa. Useiden tutkimusten mukaan lapset ja nuoret toivovat lisää aikaa vanhemman kanssa. Lapsilla on paljon voimavaroja ja on todettu, että yksi turvallinen aikuinen voi toimia lapsen elämän pelastusrenkaana. Päihdeperheessä kasvanut rap-artisti Dani, Daniel Karjalainen vahvisti aikuisen välittämisen merkitystä omassa elämässään: ”Yksi randomtyyppi, isäpuolen työkaveri huomasi minut. Hän antoi kokemuksen minulle, että maailmassa on oikeasti jotain hyvää. Tässä on jotain järkeä ja turvaa. Se otti mut harrastuksiin mukaan ja perheen luokse. Muistan sen tunteen, miten hyvä fiilis mulla oli siellä perheessä. Pieni teko, oli tärkeä juttu. Tällaisia kokemuksia olisi hyvä saada miun kaltaisille nuorille”. Irti Huumeista ry:n Oikeus turvallisempaan arkeen -hanke tarjoaa tukea huumeiden kanssa kamppaileville perheille. Hankkeen vapaaehtoisten toiminta on erityisen tärkeää.

Seminaarissa THL:n erityistutkija Anna Arponen kertoi, että 65-70 000 suomalaista lasta kasvaa perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmista on vakava alkoholi- tai huumeongelma. Tämä tarkoittaa noin kuutta prosenttia kaikista alaikäisistä lapsista. Isän tai äidin päihdeongelman kanssa eläviä lapsia on todennäköisesti enemmän, sillä edellinen arvio perustuu tietoihin hoitoa hakeneista päihdeongelmaisista vanhemmista. Kaikki vanhemmat eivät hae apua.

Vanhempien päihdeongelmat aiheuttavat lapsille helposti esimerkiksi pitkäaikaista stressiä. Liian useat lapset kokevat stressiä, ahdistusta ja yksinäisyyttä. Miten tämä on mahdollista. Me aikuiset vastaamme lasten hyvinvoinnista. Tarvitsemmeko me aikuiset erityistä tukea sosiaalistumiseen? Meistä jokainen voi vaikuttaa elinympäristöönsä, mutta miten meidän pitäisi toimia? Yhteenkuuluvuus on yksi ihmisten psykologisista perustarpeista. Miksi laiminlyömme sen? Lapsilla on voimavaroja ja viisautta. Miksi emme kuule heitä? Lapset voivat ylittää kehittymisen esteitä, jos heitä siinä tuetaan.

Minusta on syytä todeta, että välittäminen on kova juttu. Lapsia ja nuoria tulee osallistaa. Aikuisille viesti on yksinkertainen; Kysy, kuuntele ja kuule! Älä kuuntele siksi, että voisit vastata ja opettaa lasta. Kuuntele ja kuule niin, että pyrit ymmärtämään. Tässä on pieni, iso ero. Lapsella on oikeus olla näkyvä.

Toivoa ainakin minulle antaa se, että yksi turvallinen aikuinen voi tukea lasta tärkeällä tavalla kohti hyvää elämää. Lasten hyvinvointi on aikuisten vastuulla. Toimitaan edistäen lasten oikeuksien toteutumista. Ihmisarvoista elämää!

 

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu