MirkaVainikka Ihmisarvoista elämää!

Alaikäisetkin tarvitsevat huumekuntoutusta

  • Alaikäisetkin tarvitsevat huumekuntoutusta

Alaikäisten huumekuntoutuksen alku voi viivästyä vuosia, koska alaikäisille ei ole riittävästi tarjolla päihdepalveluja. Monet nuoret huumeiden käyttäjät hakeutuvatkin hoitoon yli kaksikymppisinä, jolloin käyttöä on ehtinyt jatkua jo noin kymmenen vuoden ajan. Nuorten huumeiden käytössä varhainen puuttuminen tulee nostaa painopisteeksi.

 

Nuorten huumekokeilut ovat lisääntyneet, kuten myös nuorten huumekuolemat. Media kirjoittaa aiheesta lähes päivittäin. THL:n tietojen mukaan vuonna 2017 huumeisiin kuoli kaikkiaan 12 nuorta, peräti 8 enemmän kuin edellisenä vuonna. Näistä 12 kuolleesta kolme oli alaikäistä, loputkin alle 20-vuotiaita. Toivon, että kyseessä on poikkeuksellinen vuosi, mutta kehitystä on seurattava. Jokainen näistä kuolemista olisi ollut vältettävissä oikeilla ja oikea-aikaisilla päihdepalveluilla. Ja kuntoutuksella.

 

Nyt aikuisten onkin syytä pohtia omia huumeasenteitaan. Mitä viestimme nuorille? Kuinka ohjaamme nuoriamme hyvinvoinnissa ja miten hyvinvointierojen kasvun kierre saadaan katkaistua? Otollisen maaston huumeriippuvuuden synnylle tarjoaa ihmisen paha olo. Kuinka voimme sitä vähentää? Täytyy muistaa, että huumeriippuvuuteen voi sairastua kuka tahansa meistä. Toimitaan yhdessä ja pidetään huolta tulevaisuudesta. Lapsista ja nuorista! Turvataan heille huumeeton kasvuympäristö ja mahdollisuus kuntoutukseen.  Toipuminen on mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Suomessa huumehoito ja kuntoutus on täysin retuperällä. Niin lasten kuin aikuistenkin osalla. Myös ihmisten asenteet ovat huumeidenkäyttäjiä kohtaan on epäinhimillisiä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Täytyy muistaa, että huumeriippuvuuteen voi sairastua kuka tahansa meistä."

Totta. Huumeriippuvaiset tulee nähdä hoitoa tarvitsevina ihmisinä samalla lailla kuin muistakin sairauksista kärsivät yksilöt, ei rikollisina. Tähän tarvitaan sekä lakimuutosta että asennemuutosta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kuinkahan on tilanne sitten kun huumeet on laillistettu?
Kun yhteiskunta on antanut viestin että on sallittua käyttää huumeita?
Väheneekö alaikäisten huumeidenkäyttö?
Kun saatavuus on helppoa, siis "virallista", valtion kaupoista?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Viestit ja signaalit, huoh... Kokemustahan ei ole kuin kannabiksesta, mutta ainakaan sen kohdalla alaikäisten käyttäminen ei ole kasvanut ja mitä paremmin lailliset markkinat toimii, sitä vähemmän on myös teinien kokeiluita. Laittomat markkinat ei lapsia suojele.
"The reality is that, to date, not one jurisdiction, either in the U.S. or elsewhere, has seen a marked increase in teen drug use following the relaxation of marijuana restrictions. Not one. Both Colorado and Washington, the pioneer states of marijuana legalization, have actually seen drops in teen marijuana use following legalization. The drop in Colorado was particularly dramatic. Despite the wave of legalization, nationwide teen drug use is at a 20-year low."
https://www.psychologytoday.com/us/blog/beastly-be...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tietenkin huumevalistusta ja hoitoa tarvitaan. Onneksi tästä on vetoomuksia ja kirjoituksia. Onko niitä sen sijaan huumeittenkäyttäjän läheisille aiheutuvista seurauksista ja mahdollisuuksista estää niitä? He ovat täysin syyttömiä, mutta joutuvat joskus karmeisiin tilanteisiin, jotka voivat jatkua vuosia. Moni käyttäjän perheenjäsen ja sukulainen joutuu uhkailluksi, pelotelluksi, varkauksien kohteeksi jne. Jotkut ovat jopa vaihtaneet nimeä ja osoitetta päästäkseen rauhaan. Miksi tämä laajeneva ongelma vaietaan?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Moni käyttäjän perheenjäsen ja sukulainen joutuu uhkailluksi, pelotelluksi, varkauksien kohteeksi jne. Jotkut ovat jopa vaihtaneet nimeä ja osoitetta päästäkseen rauhaan. Miksi tämä laajeneva ongelma vaietaan?"

Kuka heitä uhkailee?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jopa käyttäjä itse, jos ei saa rahaa hankkiakseen myrkkyä itselleen.
Tai sitten velkojat kun on ostettu velaksi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #8

Kaupan ja Alkon myyjät ei esim. myy alaikäisille päihtyneille velaksi, sitten harrasta väkivaltaista velanperintää, joka jopa voi ulottua perheeseen asti, pakota diilaamaan, maahantuomaan tai huoraamaan. Laittomien markkinoiden synnyttämä ongelma.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #9

Ymmärsit varmastikin että kysymyksessä olisivat laittomien huumeiden kauppiaat ja / tai sitten ne jotka ostavat "itselleen" ja myyvät edelleen saadakseen rahaa omaan tarpeeseen.

Mistä alaikäiset, jopa 10-11 - vuotiaat saavat nykyään alkoholia? Eivät varmastikaan Alkosta. Tuskin kotoaankaan?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #10

Aika useasti kotoa, kuten myös lääkeaineiden kanssa kokeilut, sitten tietty kuten mekin teineinä, eli kylän pulsut haki, mutta silloin se ei ollut rangaistavaa kuten nykyään.
Monet lapsille huumeita myyvät ovat itsekin lapsia ja rahoittavat näin addiktiotaan.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #11

Mistä ne lapset niitä huumeita saavat myydäkseen?
Jonkun täytyy jossain myydä lapsille.
Ja kun huumeidenkäyttö laillistetaan mitä sen hyväksyminen käytännössä on niin kynnys madaltuu kokeilemaan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #12

Ongelmakäyttäjiä vanhemmat diilerit yleensä käyttää omina alatason myyjinään, vaikka tietäisivätkin että kama liikkuu myös alaikäisille. Ei tuossa maailmassa moraalisäännöt, tai juuri mitkään muutkaan säännöt päde kuin että kysyntään vastataan tarjonnalla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #12

"Ja kun huumeidenkäyttö laillistetaan mitä sen hyväksyminen käytännössä on niin kynnys madaltuu kokeilemaan."
Tajuat kai, ettei nuoret elä missään kuplassa, he ovat paljon enemmän perillä mitä maailmalla tapahtuu esim kannabiksen suhteen, eikä missään ole vaikuttanut käyttäjämääriin kuin keski-iän ylittäneiden osalta, mikä on ymmärrettävää koska on kolotuksia ja vaivoja.
Nää "signaalit ja viestit" on ihan naurettavia nykymaailmassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #15

Niin olin itsekin aikanani.
Olin paljon paremmin perillä kaikista maailman asioista kuin aikuiset ihmiset ollessani viisitoistavuotias.
Sittemmin olen vähitellen oppinut ymmärtämään että en oikeastaan vieläkään tiedä yhtään mitään. Vain hyvin pienen murto-osan murto-osan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #16

Olen vajaa nelikymppinen ja perehtynyt aiheeseen 15v ajan, entäs sinä? 70-luvun huume"valistuksen" uhrilta kuulostat.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #19

Elämä opettaa kun pitää silmät auki.
Monesti vähän kauempaa näkee paljon enemmän.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #21

Joo, ei näe, vaikka esim ilmastokeskustelussa jokainen tällä palstalla tuntuu olevan asiantuntija...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #24

Meillä on ongelmaan perehdytty ja sitä on hoidettu kymmeniä vuosia ja tilanne vain pahenee.
Olisiko aika muuttaa toimintatapaa?

Mitä ei näe?
Ja pysytään nyt vain huumeissa blogistin aloituksen mukaan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #25

"Meillä on ongelmaan perehdytty ja sitä on hoidettu kymmeniä vuosia ja tilanne vain pahenee."
Nyt olet jyvällä, vanhat keinot kun ei toimi, on aika kokeilla Suomessa uusia, muualla hyväksi todettuja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Täytyy muistaa, että huumeriippuvuuteen voi sairastua kuka tahansa meistä." Kuka tahansa meistä ei käytä eikä edes kokeile huumeita.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Yleensä vakavasti huumausaineongelmaisia yhdistää jo lapsuudesta ja nuoruudesta alkaneet ongelmat tai traumatisoituminen. Vakavasti päihdeongelmaisilla ihmisille on hyvin usein lastenkoti-, koulukiusaus-, oppimisvaikeus-, kaltoinkohtelu- tai jopa seksuaalirikosuhritaustaa. Hyvin usein huumeidenkäyttö on seurausta nuoruuden ja lapsuuden traumatisoitumisesta ja nuoruudesta alkaneista ongelmista.

Syrjäytyminen, mielenterveysongelmat ja päihdeongelma ovat tavallaan "paha kolminaisuus" jotka ruokkivat toinen toistansa. Ihmiset eivät pysty valitsemaan vanhempiaan syntymässä ja joissain tapauksissa päihdeongelmat, mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen ovat ylisukupolvista. Kaikki ei ole ainaa omaa valintaa, välillä käy vain vähän huono "mäihä" asioiden suhteen. Päihteidenkäyttö voi olla vain seurausta muista ongelmista. Päihdeaddikteilla on hyvin usein muitakin ongelmia tai addiktioita kuin alkoholi tai huumeet. Osa heistä on peliriippuvaisia, osa seksiriippuvaisia ja yleensä elämänhallinta on "hukassa". Hyvin merkittävässä osassa ovat myös itsetunto-ongelmat ja traumatisoituminen.

Ihmiset ovat erilaisia. Osa kestää ja selviää lapsuudessa (tai myös nuoruudessa ja aikuisuudessa) koetuista traumoista (esim. koulukiusaus, pahoinpitely, seksuaalinen hyväksikäyttö) paremmin kuin toiset. Toiset eivät selviä ja ajautuvat mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

Tietysti päihdeongelmaiseksi voi ajautua ilman mitään traumatisoitumista tai mielenterveystaustaakin, jos käyttää säännöllisesti huumausaineita, aivan kuten alkoholistiksikin päätyy juomalla, toiset helpommin kuin toiset. Ja ihan myös normi-ihmisetkin voivat päätyä päihdeongelmallisiksi jos on huono mäihä. Esimerkiksi vakava loukkaantuminen tai kroonistunut kipu voi johtaa lääkeriippuvuuteen, joka ei juurikaan eroa huumausaineriippuvuudesta. Kymmenen vuotta sitten psykiatrisessa hoidossa ja psykiatrisiin sairauksiin kirjoiteltiin reippaasti "bentsoreseptejä". Osa ihmisistä koukuttui niihin ja ajautui päihderiippuvuuteen.

Huumausaineiden viihdekäyttö ja varsinainen huumausaineiden ongelmakäyttäjä ovat erilaisia suhteessa käytön motiiviin ja riippuvuuteen. Hallittu viihdekäyttö ja ongelmakäyttö eroavat toisistaan kuin saunakaljan ja parit pikkukännit kuukaudessa juova alkoholin kohtuukäyttäjä eroaa pullon viinaa päivässä juovasta alkoholistista. Päihderiippuvuus huumausaineisiin on sairaus siinä missä alkoholismismi tai paha peliriippuvuus.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"Huumausaineiden viihdekäyttö ja varsinainen huumausaineiden ongelmakäyttäjä ovat erilaisia suhteessa käytön motiiviin ja riippuvuuteen. Hallittu viihdekäyttö ja ongelmakäyttö eroavat toisistaan kuin saunakaljan ja parit pikkukännit kuukaudessa juova alkoholin kohtuukäyttäjä eroaa pullon viinaa päivässä juovasta alkoholistista. Päihderiippuvuus huumausaineisiin on sairaus siinä missä alkoholismismi tai paha peliriippuvuus."

Näinhän se aina selitetään.
Todellisuudessa ensin on "viihdekäyttöä" ja sditten tulee riippuvuus.
Koskee niin alkoholia, huumeita kuin pelaamistakin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #18

Siis sinun mielestä kaikki alkoholia käyttävät ja vedonlyöntiä harrastavat ovat riippuvaisia? Eih...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #20

Vääristelyn ennätys.
Enhän noin kirjoittanut vaan että ensin on viihdekäyttö ja sitten ....

On toki tapauksia joista ei koskaan tule väärinkäyttäjiä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #22

Niin ja addiktioon johtavat syyt tunnetaan hyvin tarkkaan, mt-ongelmat, syvät psyykkiset traumat ja huonot sosiaaliset olot päällimäisenä. Ei aineet ole addiktion taustalla kuin harvoin, ne ovat oire joilla itselääkitään tai turrutetaan syytä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #23

Kun et kokeile ainetta niin et jää koukkuun.
Ei se sen vaikeampaa ole.
Kun yhteiskunta pitää selkeästi esille asennetta että tällainen ei ole a) hyvää ja b) se on kiellettyä ja c) tuhoat itsesi.
Niin sen jälkeen jos vielä käyttää niin saa lähinnä syyttää itseään.
Tähän käytönn aloitamiseen auttaa huomattavasti se että yhteiskunta antaa ymmärtää että asia on OK, se on laillista ja luvallista ja että kyllä yhteiskunta sitten hoitaa ja hoivaa. Järjestää piikit ja aineet.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #26

47v kielto- ja rangaistuspolitiikkaa, 45% nuorista ja 24% 15-64v kokeillut ainakin, toimiiko pelote sun mielestä? Miksi vähemmän haitallinen päihde pitää olla pannassa?`

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #27

Tässä on kai kyseessä huumeet yleensä, ei mikään yksittäinen aine kuten kannabis?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #31

Kannabis on yleisimmin käytetty, jos jaksat perehtyä niin katso vaikka huumekysely 2018:n tuloksia.
"Suomen aikuisista 24 prosenttia on kokeillut ainakin kerran elämässään jotain laitonta huumausainetta, selvisi vuoden 2018 huumekyselyssä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana huumeita on käyttänyt kahdeksan ja viimeksi kuluneen kuukauden aikana kolme prosenttia väestöstä."
https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimu...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Kuka tahansa meistä ei käytä eikä edes kokeile huumeita."

Aika moni meistä kyllä tarvitsee joskus esimerkiksi yskänlääkettä tai Buranaa vahvempaa kipulääkettä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Lääkeen ja huumeen ero onkin monesti käyttötarkoitus ja annostelu.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Ihmiset, niin vanhat kuin nuoret eivät hakeudu hoitoon rangaistuksen pelossa. Itse sakko tuskin pelottaa, mutta sakon seuraamat ongelmat työ/opiskeluelämässä, parisuhteissa ym. ja sosiaalinen leima ovat lisäkuormaa moniongelmaiselle.
Miten muuttaa vanhempien asenteita niin, että tuomitsemisen sijaan toisimmekin myötätuntoa ongelmaiselle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset