MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Kannabis Suomessa?

Kannabis on Suomen käytetyin huume. Ajoittain pohdin, miksi näin on. Haluan keskustella kannabiksesta. Monissa perheissä pohditaan, miten kannabiksesta tulisi puhua lasten kanssa. Irti Huumeista ry:ssä olemme huolestuneita kannabiksen käytön yleistymisestä. Etenkin ammattikoululaisten keskuudessa huumeen kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet. Vanhemmat ja muut läheiset eivät välttämättä tunnista kannabiksen käyttöä eivätkä osaa arvioida, mikä on syynä nuoren käytöksen muuttumiseen.

 

Kannabista käyttävien nuorten läheiset kokevat itsensä voimattomiksi, kun ystävä aloittaa kannabiksenkäytön tai kun oman lapsen kannabiksenkäyttö paljastuu. Huumeista keskustelu on yleensäkin haastavaa. Yleisohje on, että keskustele aiheesta lapsen kanssa hänen ikätasonsa mukaisesti. Seuraavaksi kysytään, että miten. Tästä keskustelemme mielellämme ihmisten kanssa, jotka toimivat lasten ja nuorten parissa. Kotien lisäksi kannabiksen käytöstä on syytä keskustella julkisesti, jotta käyttäjät ja heidän läheisensä saavat tarvitsemaansa tukea mahdollisimman nopeasti.

 

 

Irti Huumeista ry julkaisee sunnuntaina klo 10.00 Lahdessa Scandic Lahti City -hotellissa Kannabisvihon. Vihko on tarkoitettu tueksi vanhemmille ja muille lasten ja nuorten kanssa toimiville aikuisille. Vihkosta löytyy tutkittua tietoa kannabiksen käytön yleistymisestä, neuvoja käytön ja vieroitusoireiden tunnistamiseen, tietoa kannabiksen terveysriskeistä ja rikosseuraamuksista. 30-sivuisen Kannabisvihkon voi tilata osoitteesta info@irtihuumeista.fi.

 

Jatkamme sunnuntaina klo 12 keskustelua seminaarissamme Ihmisarvoista elämää – Kannabis Suomessa. Seminaarissa puhuvat mm. päihdepsykiatri Antti Mikkonen ja kannabisaktivisti Teppo Syvärilä. Seminaarin ohjelma löytyy osoitteesta https://irtihuumeista.fi/tapahtumakalenteri/

 

Odotan innolla keskustelua. Olen nimittäin elämässäni oppinut, että asioista pitää puhua ja erimielisyyttä aiheuttavista asioista pitää puhua vielä enemmän. Puhutaan siis. Vaikeneminen ei ole kultaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

"Haluan keskustella kannabiksesta."
Olen pahoillani, että joudun sanomaan rumasti, mutta olet avannut useita kannabisaiheisia blogeja, mutta et ole kommentoinut ainoatakaan kertaa. Tuskin nytkään.

Joka ainoa keskustelun avauksesi on sisältänyt huolissaanolemista, mutta ei ainoatakaan konkreettista toimenpidettä miten pitäisi asiassa edetä. Olemme siis pattitilanteessa, jossa haitat yhä kasaantuvat ja rahalliset hyödyt valuvat harmaan talouden piiriin.

Kannabis on maailman käytetyin huume. Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Yksikään maailman maa, joka on laillistanut kannabiksen ei ole edes suunnitellut paluuta kieltolakiin yksinkertaisesti siitä syystä, että laillistamisen myötä syntyneet haitat ovat olleet huomattavasti pienemmät kuin aikaisemmin ja hyödyt ovat olleet odotettua suuremmat.
On aivan turhaa kiemurrella sen edessä, että kannabis tulee laillistumaan. Tämän vuoksi avoin keskustelu myös kannabiksen tuomista eduista on otettava tasavertaisena punnittavaksi.

Lapsista puhuminen kannabiksen yhteydessä on puhdasta populismia. Jos 12 vuotias käyttää mitä tahansa päihdettä, kyseessä on joku muu ongelma kuin huumeongelma.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Ei uskalla osallistua keskusteluun - siinähän voisi vaikka mieli muuttua. Olisihan se sinänsä hupaisaa jos IHry:n johdossa olisi laillistamista kannattava henkilö.

Reetta Ojala

"Jos 12 vuotias käyttää mitä tahansa päihdettä, kyseessä on joku muu ongelma kuin huumeongelma."

Olipas muuten hyvä huomio! Itsestään selvää nyt, kun sen sanoit, mutten ollut tullut ajatelleeksi asiaa tältä kannalta!

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Onneksi kukaan huolestunut puupää ei onnistunut puuttumaan mun kannabiksen käytön aloittamiseen. Näin 19 vuotta myöhemmin olen siitä vilpittömästi kiitollinen. Onneksi olen saanut hiisata kohtalaisen rauhassa yli puoli elämää.

Mirka, joskus kannattaisi harkita kysvänsä käyttäjältä, miltä maailma hänen näkökulmastaan näyttää. Tällainen ihmisen oman kokemuksen ohittava holhoaminen on alentavaa, etkä todellakaan ansaitse siitä kiitosta.

Käyttäjän JudeVihervaara1 kuva
Jude Vihervaara

"Kannabis on Suomen käytetyin huume. Ajoittain pohdin, miksi näin on."

Eikö se ole hyvä, että juuri kannabis on se suosituin huume esim. heroiinin, kokaiinin ja metamfetamiinin sijaan? Jos ei olisi, olisin minäkin huolestunut.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Mirkan kysymykseen vastaus: se on suosituin huume, koska sillä on paljon positiivisia vaikutuksia ja hyvin vähän negatiivisia. Virallisesti tätä itsestäänselvyyttä ei kuitenkaan saa uskoa, vaan pitää keksiä toinen toistaan omituisempia selityksiä, kuinka kannabiksen käyttäjät ovat liian sekaisin huomatakseen aiheutuvaa vahinkoa, tai kuinka he haluavat vain houkutella uusia viattomia oman saatanallisen huumebisneksensä asiakkaiksi.

Kannattaa muistaa sellainen, kuin occamin partaveitsi. Se on periaate, jonka mukaan yksinkertaisin selitys on todennäköisimmin totta. Kannabiksen käyttäjät ympäri maailmaa kertovat samaa tarinaa. Millä todennäköisyydellä he kaikki
a) valehtelevat
b) ovat harhaisia
c) puhuvat yksinkertaisesti totta?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Voisit korjata tuon mun nimen oikeaksi. Kiitos.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Mun nimikaiman nimi sentäs oikein. :D

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Oletko sinä Mirka koskaan itse käyttänyt kannabista?

Jos et, niin millä mandaatilla ylipäätään höpöttelet aiheesta?

Kauhistelet, että käyttö yleistyy, mutta mitään ideaa "ongelman" ratkaisuksi sinulla ei ole. Herranjestas sentään, et edes mukamas ymmärrä sitä, miksi porukka tykkää polttaa pilveä!

Olet huolissasi lapsista ja nuorista, mutta mitään järkevää ratkaisuehdotusta sinulla ei ole. Sanot, että lasten ja nuorten kanssa pitäisi "keskustella". Mutta mitä muuta sanottavaa teillä "tädeillä" näille lapsille ja nuorille on kuin että ei, ei ja vielä kerran ei?

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Mirka, miksi puhut meistä käyttäjistä, muttet osallistu keskusteluun kanssamme? Tässä olemme ja odotamme. Etkö ole kiinnostunut testaamaan ajatuksiasi niiden joukossa, joita ajatuksesi koskevat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset