MirkaVainikka Ihmisarvoista elämää!

Päihteiden käyttö on riski mielenterveydelle

Olisi erityisen hienoa, jos yli 20-vuotta vanha huumestrategia uusittaisiin tällä hallituskaudella. Huume- ja päihdestrateginen ajattelu nivoutuu oleellisella tavalla mielenterveysstrategiaan. Minusta on erikoista, että asiaa ei enempää nosteta esiin mielenterveysstrategia 2030 -työssä. Mielenterveysstrategiaa valmistellaan parhaillaan ja painopisteet on avattu kansalaisille sekä organisaatioille kommentoitavaksi. Haluan siksi tuoda esiin Ehkäisevän päihdetyön verkoston näkemyksen.  EPT-verkostoon kuuluu 50 valtakunnallista ehkäisevää päihdetyötä tekevää järjestöä. EPT-verkosto esittää huolensa siitä, ettei päihteitä ole mainittu mielenterveysstrategian painopisteissä.

Painopisteinä on tuotu esiin mielenterveys pääomana ja oikeutena sekä korostettu palveluiden kehittämistä. Suomalaisista 564 000 kuuluu alkoholinkäyttötapojensa perusteella pitkäaikaisten alkoholihaittojen riskiryhmään. Kaikista alkoholia käyttävistä aikuisista 22,4 prosenttia on kokenut alkoholin nauttimisen yhteydessä kielteisiä asioita, kuten katumusta tai väkivaltaa. Päihteiden käytön vaikutus mielenterveyteen on kiistaton; päihteet altistavat psyykkisille häiriöille, minkä lisäksi niitä käytetään pahan olon, kuten masennuksen, lievittämiseen. Yksilötasolla on yleistä, että samalla henkilöllä on elämänsä aikana sekä päihde- että mielenterveysongelmia. Esimerkiksi alkoholiongelmaisista noin 40 prosenttia kokee elinkaarensa aikana psykiatrisia häiriöitä ja moni huumausaine aiheuttaa käyttäjille masennusta ja ahdistusta. Usein itsemurhan taustalla on päihdeongelma.

 

Koska päihteet aiheuttavat monenlaista haittaa sekä yksilö- että yhteiskuntatasoilla, ja koska päihteiden käytöllä on haitallinen vaikutus ihmisten mielenterveydelle sekä toimintakyvylle, on erityisen tärkeää muistaa päihteet osana tulevaa mielenterveysstrategiaa.  EPT-verkosto ehdottaa, että strategiaan kirjataan päihteiden käyttö sekä päihdeongelmat varsinkin painopistealueisiin: 1. Mielenterveys pääomana, 3. Mielenterveysoikeudet ja 4. Ihmisten tarpeiden mukaiset, laaja- alaiset palvelut.

 

Mielenterveydelle pääomana saa parhaat mahdolliset lähtökohdat silloin, kun yksilön arki on toimivaa ja ehkäisevästä päihdetyöstä on huolehdittu esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla. Päihdehaittojen vähentäminen ja riskien tunnistaminen rakentaa hyvän mielenterveyden edellytyksiä kaiken ikäisillä ja mahdollistaa mielenterveysoikeuksien toteutumisen. Oikeuksien toteutumisessa tulee ottaa huomioon varsinkin päihdeongelmaisten tilanne, sillä he tarvitsevat erityistukea ja toimivia palveluita. Pelkkä toimeentulon tai osallisuuden tuki ei riitä takaamaan oikeuksia mielen hyvinvointiin. Palveluja tulee lisäksi kehittää asiakaslähtöisiksi niin, että niiden tarjonnassa huomioidaan toisiinsa läheisesti liittyvät päihde- ja mielenterveysongelmat. Palveluiden kehittämiseen liittyy myös läheisten yhä parempi huomioiminen.

 

Mielenterveysstrategiaan tulee ottaa mukaan yllä olevat näkökulmat sekä tunnistaa päihteidenkäytön ja mielenterveyden yhteys niin ehkäisevässä työssä kuin palvelujärjestelmässäkin. Päihteiden käyttö on yksi suuresti suomalaisten mielenterveyteen liittyvä asia. Otetaan mallia Helsingistä ja yhdistetään mielenterveys- ja päihdekeskukset. Vastataan ihmisten tarpeisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Hyvä Mirka! Faktat edellä, eikä asenteellisuutta havaittavissa!
Tätä lisää!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Nuorisoon kohdistuva näköalattomuus on päihteiden käytön kasvualusta.
Yhteiskunta ja poliitikot ovat edelleenkin välinpitämättömiä, mikä on ongelmien kasvattamista tulevaisuuteen.

2011:
"Vakava ilmiö Suomessa: 60 000 nuorta ”ulkona”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110547-vakava-ilm...

2018:
"Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/261584-koskee-jop...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

90-luvun puolesta välistä (lama-shokin jälkeen) on puhuttu, että lasten ja nuorten mt- ja sosiaalipalveluihin on panostettava. Puheiden tasolle valitettavasti tuokin jäänyt.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Muuten aivan hyvä alustus, mutta siinä, kuten niin usein sekoitetaan keskenään syyt ja seuraukset. Päihteiden käyttö ei aiheuta ensisijaisesti mielenterveysongelmia, vaan mielenterveysongelmat aiheuttavat päihteiden käyttöä kun ihmiset yrittävät omin päin lääkitä vaivojaan.

Mielenterveyspalveluihin hakeutumisessa on paljon suurempi kynnys kuin siinä, että käy ostamassa korin keskikaljaa (tai pari viskipulloa, tulotasosta riippuen). Tähän vaikuttaa erityisesti sosiaalinen ympäristö; jos käytät mielenterveyspalveluita, olet naapureiden mielestä hullu. Juoppous hyväksytään helpommin.

Tietenkin tällainen itsehoito aikaansaa usein lisää ongelmia, joskus pahempia kuin ne mitä alunperin yritettiin välttää.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kyllä päihteiden käyttö itsessäänkin on riski mielenterveydelle, varsinkin pitkäaikainen ongelmakäyttö, johon sisältyy pitkiä valvomisjaksoja heikolla ravinnolla, tai vähän kaiken sekakäyttöä - yhteisvaikutukset ovat aivokemialle monesti aika rankkoja.
Suurimmaksi osaksi toki on noin kuten sanot, on itselääkintää ja turrutusta. Mt-ongelmista kärsivät käyttää myös muuta väestöä huomattavasti enemmän päihteitä. Ongelma on myös se, että monesti kun mainitsee vaikkapa kannabiksen käytöstä mielenterveyspalveluissa (vaikkei olisi itse sen huomannut aiheuttavan psykoottisia oireita), se monesti merkitään tekijäksi, jopa pääsyyksi psykoosiin.
Yksi korjattava asia on myös se, että huumeidenkäytön myöntämällä olet kakkosluokan potilas, tämä pitää korjata heti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 5/AM: ".. Kyllä päihteiden käyttö itsessäänkin on riski mielenterveydelle .."

HS:n lääketiedeosion (?.?.2019, Niko Kettunen) otsake: ”Viina tuhoaa aivoja viikkoja juomisen lopettamisen jälkeen." USA:n lääkäriyhdistyksen (JAMA Psychiatry) teettämän tutkimuksen mukaan alkoholin aiheuttamat vauriot jatkuvat viikkoja juomisen loputtua. .. Kuvan teksti: Alkoholi on pieninäkin annoksina solumyrkky.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #12

Itse asiassa alkoholi onkin solumyrkky ja liuotin, joka ei kuuluisi ihmisen elimistöön ollenkaan.

Norsut ja monet muut elikot söivät ammoin Afrikassa käyneitä hedelmiä ja tulivat hutikkaan.
Esi-ihmiset huomasivat saman, ja oppivat valmistamaankin alkoholijuomia.
Näin sitten alkoholin liikakäytöllä tuhotaan itseään sukupolvesta toiseen.

Elikot näyttivät mallia:
https://www.youtube.com/watch?v=AIDJ-sTuoO8

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #12

J.K-A:"Viina tuhoaa aivoja viikkoja juomisen lopettamisen jälkeen."

Kiitoksia. Taas yksi syy jatkaa ottamista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tilastollisesti se on juuri päin vastoin, kuin esität Erkki Johansson. Päihderiippuvuus ei ole masennusta tai skitsofreniaa tai kaksisuuntaista vaan nämä ovat eri asioita. Juomalla viinaa saadaan kuitenkin kaikki nämä mt-ilmiöt oireenmukaisesti aikaan aiemmin oireettomalle ihmiselle ja ne loppuvat juomisen loputtua. Toki moni mieleenterveysongelmainenkin juo viinaa ja saa samat ongelmat aiempien lisäksi, jos riippuvuuskin syntyy ja käyttö on pakonomaista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olen katsellut aamuisin TV:n National Geographic kanavalta ohjelmaa narco wars.

Kyseisessä ohjelmassa käsitellään lähinnä Yhdysvaltain käymää huumesotaa Meksikon huumekartelleja vastaan ja huumeongelmia eri Yhdysvaltain kaupungeissa.

Ohjelmassa haastatellaan niin poliiseja, käyttäjiä kuin välittäjiäkin, kaikkia tasapuolisesti.

Ohjelmassa on käsitelty myös problematiikkaa, jota on syntynyt kannabiksen laillistuttua muutamissa osavaltioissa. Se ei ole ollut pelkkää yhteiskunnan saamien verotulojen riemuvoittoa, vaikka huumemyönteisesti ajattelevat antavatkin näin ymmärtää.

Kannabiksesta on mm. Coloradossa kehitetty kaikessa rauhassa lajikkeita, joiden THC-pitoisuus on huippulukemissa ja joka addiktoi käyttäjänsä nopeasti vahvempien huumausaineiden tavoin.

National Geographicia voidaan pitää suhteellisen luotettavana lähteenä enkä usko sen liioittelevan tämän vahvan kannabiksen vaaroja. Kyseisellä supervahvalla kannabislajikkeella oli jokin slangi-nimikin, jota en muista enää.

Kannabiksen vapauttaminen johtaisi Suomesakin hyvin nopeasti siihen, että niistä jalostettaisiin aina vain voimakkaampia lajikkeita, joita myytäisiin "laillisina" päihteinä.

Kannabis saattaa altistaa käyttäjänsä psykooseille jo mietonakin tötsynä. Miten mahtaisi käydä, jos kasvin THC-pitoisuus on lähempänä 90%?

Emmehön me tyydy viineihinkään, jos saatavilla on 40% alkoholia eikä sekään riitä, jos saatavilla on spiritus fortusta 100% alkoholipitoisuudella.

Kannabista voidaan pitää mietona huumeena, jos näin haluaa asiaa lähestyä. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että kasvia jalostamalla siitäkin saadaan vaarallisen voimakasta huumetta.

Näin väittää National Geographic, en minä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vai että sellainen ohjelma lähteenä, ehkä kannattaisi perustaa tietonsa muuhun, kuin Rupert Murdochin NG:n sosiaaliporno-ohjelmaan. Noh, aletaanpa perata väitteitä.
"Kannabiksesta on mm. Coloradossa kehitetty kaikessa rauhassa lajikkeita, joiden THC-pitoisuus on huippulukemissa ja joka addiktoi käyttäjänsä nopeasti vahvempien huumausaineiden tavoin."
Höpö höpö, kannabiksen vahvuus ei vaikuta yleensä kuin käyttömääriin, mitä vahvempaa, sitä vähemmän sitä käytetään, eikä kannabiksen vahvuus myöskään vaikuta riippuvuuteen millään tavalla (vaikka ehkä usein käyttävät suosivatkin vahvoja lajikkeita), kannabis ei aiheuta fyysistä riippuvuutta, se joka muuta väittää, on väärässä.
"Miten mahtaisi käydä, jos kasvin THC-pitoisuus on lähempänä 90%?"
Tuollaisen lajikkeen jos jalostat, niin olet rikas mies. Kannabiksen korkeimmat pitoisuudet on olleet 35% tienoilla, siitä yli on kasvin fysiologia huomioiden mahdotonta. Kannabisekstrakteja, sekä öljyjä on toki todella vahvoina, mutta kuten aiemmassa kommentissa mainitsin, annos- ja käyttömäärät on vain erilaista, kuin jonkun siementä ja risua täynnä olevan höpöheinän kanssa. Keuhkoillekkin näin ystävällisepää, tietenkin paras on kun ei polttaisi ollenkaan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

History Channelilta tulee Ancient Aliens ohjelma, otatko tämänkin todesta?

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Tuo ohjelma on melko puhdasta sosiaalipornoa ja kaukana objektiivisesta tai tasapuolisesta. Jokusen jakson jaksanut mielenkiinnosta katsoa, eikä ole juuri vakuuttanut. Pitkälti sama ongelma kuin suuressa osassa muussakin mediassa, eli aihetta käsitellään pelkästään tunteisiin vetoavien kohunäkökulmien kautta.

Tuo selityksesi kannabiksestakin on kaukana todellisuudesta, ja pääosin juuri päinvastaista kuin olisi odotettavissa laillistamisen alla.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

"Emmehön me tyydy viineihinkään, jos saatavilla on 40% alkoholia eikä sekään riitä, jos saatavilla on spiritus fortusta 100% alkoholipitoisuudella."

Tuola logiikallahan Alkon myynti koostuisi pelkästään väkevistä.

Päihtyä voi sivistyneestikin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Täällä Etelä-Euroopassa on kaikki alkoholijuomat marketeissa, viimeksi ostin tiukkaa viinaa kotiin viime vuoden puolella. Kertoo vain kommentoijan päihdekäyttäytymisestä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

SDP-KOKOOMUS-KESKUSTA jotka leikkasivat mielenterveyspalveluista,perheiden lainmukaisista tuista ,ajoivat suomen lastensuojelun alas huostabisneksen tieltä jne.ovat pikkaisen vääriä jeesustelemaan julkisuudessa nyt v.2019.

EU 1995 hiljensi koko tämän kaartin ja ongelmat haudattiin sdp:n Tarja Filatovin ilmaistyömalliin sekä sosiaali ja terveydenhoidonpalvelujen alasajamiseen mm.juuri ne mielenterveyspalvelut,perhepalvelut,kodinhoitajat lakkautettiin,lasten ja perheiden lainmukaiset tukitoimet on lakkautettu monissa kaupungeissa ja kunnissa .. jne.jne.

Tilalle on tullut tämä jeesustelijoiden komppania,tuhatpäisine kerholaisineen KUN SEURAUKSIA mässäillään julkisuudessa rahan toivossa,vaikka sitä rahaa veronmaksajien pussista on jaettu kaiken aikaa lisää sosiaalialalla näiden rouvien palkkojen maksuun.

Näillä on kumma luulo siitä,että mitä enemmän näitä rouvakerhoja perustetaan ja lisätään näiden OMIA mm.perheiden TESTAUKSIA ynm.paskaa verorahoilla,ongelmat poistuvat.KOSKA rouvakerholaiset itse ovat niin päättäneet ,kun kokemusasintuntijoina esiintyvät joka puolella suomea.

SYY josta nämä vaikenevat jokaisen kerholaisen suulla,ei kiinnosta näitä ollenkaan todellisuudessa.Kun näiden sosiaalialan j aterveydenhoitoalan toimijat saavat voittonsa ja asiakkaansa veronmaksajien rahoilla,kuten palkkansakin,on ongelmien lisääminen ja niiden ylläpitäminen tärkeämpää.

Moni lapsi ja nuori ALOITTAA HUUMEIDEN JA ALKOHOLIN käytön VAST AHUOSTAANOTON jälkeen ,ja TÄSTÄ eivät nämä rouvakerholaiset halua julkisuudessa puhua.Lasten ja nuorten LÄÄKITYKSET huostafirmoissa ajavat monet heistä suohon,josta eivät helpolla jos koskaan enää selviä.

Kertokaapa rouvakerholaiset niistä itsemurhista ja lapsista joista nuoriksi vartuttuaan ,ei ole enää yhteiskuntaan huostabisneksen ja sosiaaliviranomaisten mielivallan ja pakkotoimien jäljiltä.

Kertokaapa MIKSI vaikenette näistä faktoista,kun mediaan tulette esiintymään.Toki saa vapaasti kertoa myös sen,MIKSI suomi pitää vieraan valtion lapsia huostaanotettuna ILMAN mitään syytä,ja ESTÄÄ vanhempia tapaamasta lapsiaan?Kun lapsi on kasvanut huostalaitoksissa ja heittopussina ,psykiatrien ynm.puoskareiden koekappaleena ollut sekä pakkolääkittynä VUOSIEN jälkeen heitetään ulos,EI mitään korvauksia perheille ja lapsille ,nuorille makseta.HENKI ei enää palaa,mutta suomi mainostaa itseään sivistysvaltiona.

LÄÄKKEET joita lapsille ja nuorille syötetään tappavat yhtä varmasti(aiheuttavat riippuvuutta ja itsemurhia),mutta niitä vaan jaetaan helpommin kuin muita huumeita.Ihan valtion toimesta huostalaitoksissa.

Muistutan myös siitä että suomessa on laitettu LAPSIA aikuisten osastolle mielisairaalaan,ja se on suomen lakien mukaan ollut kiellettyä jo vuosikaudet!!Suomen saamat pyyhkeet mielenterveyspotilaiden oikeuksien laiminlyönneistä ja huostaanottojen laittomuuksista ovat keränneet HUOMIOTA (ei mitään mairittelevaa!!)niin YK:ssa KUIN EIO:ssa jotka ovat joutuneet niihin puuttumaan.

Käyttäjän penttijuhani kuva
Pentti Mattila

Tärkeä keskusteluaihe, minkä vuoksi olen kirjoittanut tämän blogitekstin:

https://penttijuhani.wordpress.com/tag/huumeet/

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Koska päihteet aiheuttavat monenlaista haittaa sekä yksilö- että yhteiskuntatasoilla, ja koska päihteiden käytöllä on haitallinen vaikutus ihmisten mielenterveydelle sekä toimintakyvylle, on erityisen tärkeää muistaa päihteet osana tulevaa mielenterveysstrategiaa."
Tuo on hyvin kaksipiippuinen juttu, aiheuttaako alkoholi ne mielenterveys- ongelmat, vai aiheuttavatko ne mielenterveysongelmat sen alkoholin käytön. Jos tätä vyyhteä lähdetään taas purkamaan latvasta tyveen, ei siitä synny mitään hyvää, vaan asiaa pitäisi katsoa juurikin sieltä tyvipäästä käsin. Pitäisi löytää ne ongelmat sieltä alkoholin käytön takaa, eikä toisin päin.
Olen pitkän elämäni aikana ollut monella tapaa tekemisissä alkoholistien ja alkoholismin kanssa ja tärkein havainto on juurikin tämä - jokaisella juopolla on syynsä juoda se ensimmäinen ryyppy, vaikkakin se usein mielletään niin, että ne ovat tekosyitä, mutta lähtökohtaisesti eivät ole, vaan kun ihminen huomaa alkoholin lievittävän tuskaansa, ahdistustaan tai pelkojaan, hän oppii ongelmansa edessä turvautumaan siihen ja pian hän huomaakin olevansa siitä riippuvainen.
Siitäkin huolimatta,että hän tiedostaa tilansa ja tunnistaa vaaran, hän hakee hakemasta päästyäänkin, vieläpä silloin, kun on jo ajautunut katuojaan, sitä samaa tyydytyksen tunnetta, minkä hän alkuvaiheessa oppi siitä litkusta saamaan.
Alkoholi ei ole ollenkaan niin yksiselitteinen juttu, mitä sen kanssa painimaan joutumaton ulkopuolelta näkee. Voin sanoa jopa omakohtaisesti, että olen omalla tavallani kohdannut sen vaaran ja paininut sen kanssa, joskin päätymättä kovin syvälle, sillä huomasin ajoissa tämän oman käytösmallini olemassaolon ja osasin hakea OIKEANLAISTA apua. Mutta mikään apua sinänsä ei auta, jollei ihminen kykene itse työskentelemään sen riippuvuutta aiheuttavan ongelman kanssa ja sen voittamiseksi. Ensin on poistettava se syy ja sen jälkeen seuraus katoaa itsestään.
Esim. AA:sta moni luulee saaneensa avun, mutta ei hän mitään apua sieltä saa, vaan vaihtaa vain riippuvuutensa toiseen riippuvuuteen ja se "pelastus" on hyvin hataralla pohjalla, voisi kai sanoa, että se on yhden ryypyn päässä, mutta jos ongelma on kyetty hoitamaan pois, kestää alkoholisoitunut ihminen myös sen yhden ryypyn ratkeamatta silti uudelleen - hänen ei tarvitse ratketa, koska hänellä ei enää ole sitä syytä, minkä vuoksi hän alun alkaen on alkanut juomaan.
Olen nähnyt niin monta onnistunutta yritystä ja vielä enemmän epäonnistumisia, että ihan näin vailla muodollista pätevyyttä, uskallan ottaa asiaan kantaa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Jos tätä vyyhteä lähdetään taas purkamaan latvasta tyveen, ei siitä synny mitään hyvää, vaan asiaa pitäisi katsoa juurikin sieltä tyvipäästä käsin. Pitäisi löytää ne ongelmat sieltä alkoholin käytön takaa, eikä toisin päin."

Juurikin näin, tästä addiktiotutkimuskin on yhtä mieltä, jo esikouluiässä voi tunnistaa käytöksen, joka voi johtaa addiktioon, nyt vain tarvitsisi panostaa niihin palveluihin (nuorten mt- ja sosiaalipalvelut), jotka ennaltaehkäisee addiktion syntymistä, sekä myös niihin, jotka tutkitusti toimii jo kun addiktio on syntynyt, esim se, ettei enää ole käyttämisen takia rikollinen - dekriminalisaatio.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Esim. AA:sta moni luulee saaneensa avun, mutta ei hän mitään apua sieltä saa, vaan vaihtaa vain riippuvuutensa toiseen riippuvuuteen ja se "pelastus" on hyvin hataralla pohjalla, voisi kai sanoa, että se on yhden ryypyn päässä, mutta jos ongelma on kyetty hoitamaan pois, kestää alkoholisoitunut ihminen myös sen yhden ryypyn ratkeamatta silti uudelleen - hänen ei tarvitse ratketa, koska hänellä ei enää ole sitä syytä, minkä vuoksi hän alun alkaen on alkanut juomaan."

Alkoholismi on addiktio, josta voi oppia irrottautumaan, mutta joka iskee uudelleen päälle sen ensimmäisen ryypyn jälkeen. Aivan kuten tupakointi tai huumeiden käyttö.

Päihteiden käyttö saattaa alkaa jostain ongelmasta tai vaikkapa ihan muutoin vain, mutta niiden käytön lopettaminen ei olekaan ongelmatonta, koska elimistö (hermosto) huutaa hyvin pitkään sitä yhtä, edes yhtä ainoaa ryyppyä.

Kun siihen lankeaa, se tarkoittaa usealle viikkojen juomaputkea, oli raittius kestänyt vaikka vuosia.

Parempi olla siis ilman.

"Vaaraton" kannabis (kin) on saattanut jokusen kokeilijan Hesperian (ei hotelli) päivystykseen. Kaikkien aivoja kun ei ole suunniteltu tajuntaa laajentaviin kokemuksiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Alkoholismi on addiktio, josta voi oppia irrottautumaan, mutta joka iskee uudelleen päälle sen ensimmäisen ryypyn jälkeen. Aivan kuten tupakointi tai huumeiden käyttö."
Ei, jokainen aine erottautuu omalla tavallaan, niin käyttötapojen, kulttuurin, addiktiopotentiaalin, kuin riskien osalta. Alkoholi on hankala päihde kun ajatellaan addiktiota, se vaikuttaa kuitenkin jokaiseen aivojen välittäjäaineeseen, siksi se onkin addiktiopotentiaaliltaan niin korkealla, vieroitusoireetkin voi olla fataalit.
Suurin osa laittomista päihteistä on kansanpäihde alkoholia vähemmän haitallisia, niin käyttäjän, kuin yhteiskunnan kannalta.
Addiktiota on tutkittu paljon ja sen pääsyyt tiedetään aika tarkkaan, mt-ongelmat, syvät psyykkiset traumat ja huonot sosiaaliset olot, joten jos halutaan addiktioon puuttua, pitää korjata nämä asiat palveluita lisäämällä, ei kurjistaa käyttäjien oloja entisestään.
"Vaaraton" kannabis (kin) on saattanut jokusen kokeilijan Hesperian (ei hotelli) päivystykseen."
Kerro aktivisti, joka on väittänyt kannabista vaarattomaksi? Kannabis, kuten kaikki päihteet voi laukaista psykoosin, alkoholi onkin toisiksi yleisin psykoosien laukaisija Suomessa. Kannabis on kuitenkin vähähaittainen, verrattuna muihin yleisesti käytettyihin päihteisiin.
"Kolmella prosentilla suomalaisista esiintyy elämänsä aikana vähintään yksi psykoosijakso, joista 0,9 prosenttiyksikköä liittyy skitsofreniaan, 0,4 prosenttiyksikköä alkoholin liialliseen käyttöön, 0,35 prosenttiyksikköä vakavaan masennukseen ja 0,32 prosenttiyksikköä skitsoaffektiiviseen häiriöön."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoosi

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Sinäkin voisit myöntää ja tiedostaa sen, ettei alkoholismin ja huumeiden käytön välille voida vetää tuolla tavalla yhtäläisyysmerkkejä. Alkoholismi on alkoholin ongelmakäyttöä, ja huumeiden käyttöä taas on ongelmallista ja ongelmatonta. Nuo typerät, yleistävät, vääristelevät ja virheelliset stereotypiat, ja niiden viljely, eivät auta ketään tai mitään, sen enempää ihmisiä kuin keskustelua.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Päihteiden käyttö saattaa alkaa jostain ongelmasta tai vaikkapa ihan muutoin vain, mutta niiden käytön lopettaminen ei olekaan ongelmatonta, koska elimistö (hermosto) huutaa hyvin pitkään sitä yhtä, edes yhtä ainoaa ryyppyä."

Tämäkin on asia, mistä ei niin kovin paljon puhuta - miksi toinen voi olla kohtuujuoja/-käyttäjä ja toiselle siitä muodostuu riippuvuus.

Käsittääkseni riippuvuus syntyy siitä, että ihminen kokee tavalla tai toisella saavansa mielihyvää tai joskus jopa uoranaista helpotusta, itsevarmuutta, rentoutumista, kiihtymystä tms. ja halutessaan tämän tunteen toistuvan, hän toistaa sitä samaa asiaa, kunnes se on saanut hänet koukkuun ja vaatii aina vaan lisää, ja lisää vielä silloinkin, kun sen seuraukset alkavata olla tuhoisia, eikä edes se, että ihminen tiedostaa olevansa "tuon tiellä", saa häntä lopettamaan, vaan hän vaan vakaasti uskoo sen hyvän olon löytvän sieltä pullon pohjalta tai vaikkapa peliriippuvaisilla pelaamisesta - se voitto on aina sen seuraavan pelin päässä.

Olen nähnyt alkolisteja, jotka makaavat ulosteissaan ja oksennuksessaan, eivät ole syöneet päiväkausiin mitään, puhumattakaan, että olisivat peseytyneet ja harjanneet hampaansa, mutta samaan hengenvetoon, kun he kiroavat oloaan, he mankuvat uuden pullon perään. Se on voimakas viettelys, eikä sitä enää katkaista sillä, että joku pyytää lopettamaan tai rahakirstun pohja ammottaa tyhjyyttään - ei, viinaan löytyy aina rahaa, vaikkei leipään löytyisikään.

Ainoa, mikä siihen auttaa on oma loppuun palaminen tai jokin niin iso rysäys, että se pakottaa ajattelemaan asiat uusiksi. Mutta sekään ei vielä takaa lopullista raitistumista, vain jos riippuvainen saa siinä tilanteessa oikean laista hoitoa, niin hän saattaa päästä kierteestä irti, mutta muuten hän on edelleen sen yhden ryypyn päässä ratkeamisesta.

Tunnevammainen alkoholisti, tai minkä sortin riippuvainen tahansa ei ole koskaan vapaa riippuvuudesta, jolla hän on sitä tunnevammaansa yrittänyt hoitaa ja aiheuttanut sillä vain toisenlaisen ongelman itselleen, ellei sitä ALLKUPERÄISTÄ VAMMAA olla kyetty hoitamaan. Sen jälkeen hän saattaa jopa sen lasinkin kallistaa, ilman, että siitä lähtee uusi kierre.

Niin kauan, kun tätä tosiasiaa ei tunnusteta, ei riippuvuuksien hoito tule koskaan onnistumaan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Näinhän se on, päihteiden ongelmakäyttö on vain oire jostain muusta, jos ei sitä korjata, ei pitkät katkotkaan auta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Puuttumatta nyt tämän ennaltaehkäisyn tarpeellisuuteen, niin toivoisin että koko paketti hieman uusittaisiin niiden osalta, jotka jo pitempään käyttänyt ja vaikkapa piikittänyt.
Kun menet terkkariin ja pyydät apua, niin ei hoideta, koska pääongelmia ei hoideta, ennen kun huumeet ensin. Kun menet "katkolle", niin pääkoppa ei tervehdy ollenkaan/ei hoideta.
Nyt löydyttävä ratkaisu jossa hoidetaan nuorta, joka ottaa ja jolla mt-ongelmia.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Minä kokeilin alkoholia tässä kevään aikana 2 kertaa. Olin noin vuoden verran kokonaan juomatta, tai saattoi olla syksyllä 1 käyttökerta, viime juhannuksena ainakin join noin 5 keskiolutta. Mitään varsinaista tarvetta minulla ei ollut ottaa alkoholia, kuin että päätin käydä karaokessa laulamassa ja koska aikoinaan sitä paljon harrastin, niin siihen liittyi aina jonkun verran alkoholin käyttöä.

Nämä 2 käyttökertaa eivät todellakaan tehneet hyvää minulle, koska elimistö on ollut pitkään lähes kokonaan ilman alkoholia. Pystyn varmaan ns. kohtuukäyttöön, mutta siinäkin on aina riskinsä, että viikottain alkaisi ottamaan olutta. Olen saanut nyt painonkin hallintaan juuri sen takia, ettei alkoholinkäyttöä ole juuri ollenkaan pitään aikaan ollut. Paino on vuodessa pudonnut yli 10 kiloa.

Karaokea ei oikein täysin selvinpäin kyllä pysty harrastamaan ravintoloissa, siellä ei hyvällä katsoa niitä, jotka selvinpäin laulavat. Onneksi musiikkia voi harrastaa kotonakin ja ilman alkoholia, laulamista ja soittamista.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.H:"Olin noin vuoden verran kokonaan juomatta..
..päätin käydä karaokessa laulamassa ja koska aikoinaan sitä paljon harrastin, niin siihen liittyi aina jonkun verran alkoholin käyttöä."

Jos/kun huomaat kroppasi kautta itsekin, ettei alkoholi tee hyvää sinulle ja selvin päin oleminen taas parantaa painonhallintaasi/terveyttäsi, niin sillä tiellä jatkat.
Itselläni on kavereita jotka käyvät karaokessa harrastuksen vuoksi ja aina selvinpäin. Heitä ei katsota "kieroon", tjms, vaikkeivät vedäkään lärvejä ravintolassa. En usko että yksikään ravintolakaan hyljeksii tänä päivänä selviä asiakkaita, vaan valikoimista löytyy alkoholiyonta.

PS itselleni ottamattomuus tuottaa tuskaa, mutta yritän tsempata ihmisiä jotka huomaavat sen tosiasian ettei alkoholia kroppa tarvitse mihinkään.
Toivottavasti se tila tulee itsellenikin vielä joskus. :)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Minä en näkisi sosiaalisen seurustelun yhteydessä käytettyä sopivaa alkoholin käyttöä kovin pahana .

Isoimpina ongelmina nään muuntohuumeiden käytön ja muuntohuumeiden&erilaisten tyrmäystippojen salaa laiton esim ravintola maailmas toisten laseihin .

Toisaalta myös kokaiinin yleisyys jossain määrin mietityttää mihin se johtaa yhteiskunnassa . Toisaalta myyjä organisaatiolla on langat käsissä ostajaan läpi elämän . Ja kun kokaiini on kallista vain rikkaat tai hyvistä palkkatuloista nauttivil on mahdollisuus käyttää sitä pitemmän päälle . Toisaalta tulee motiivi tehdä yleensä edes rahaa , tavalla tai toisella kun rahalle on pakottava tarve . Toisaalta jossain maissa yhteiskunnallisesta näkökulmasta moraalisesti kyseenalaista kun jotkut käyttäjät päättäväs viras olevat raapustaa nimensä johki valtiollensa ylihintaiseen urakkapaperiin ehkä "käskystä" .

Toisaalta viinan ja eri huumeitten avulla käyttäjäl voi tulla esim "visioita" jotka jotkut ovat hedelmällisiäkin .

Lähtökohtaisesti itse näkisin jotta rikosrangaistuksia muuntohuumeitten ja epäpuhtaitten huumeitten myymisestä&syöttämisestä pitäisi kiristää rajusti . Syyte kuolemantuottamuksesta tai murhan yrityksestä jopa kyseeseen kun tahalleen toimittu .

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Ei se kovin pahaa ole, jos pysyy kohtuudessa. Minä en tällä hetkellä tiedä, mitä sen karaokea-asian kanssa tekisin. Kyllä kerran viikossa alkoholin käyttä tässä yhteydessä kuitenkin on jo ihan liikaa. Se vaikuttaa jo terveyteen negatiivisesti. Nämä ovat henkilökohtaisiakin asioita. Harrastan kitaransoittoa, enkä ole koskaan sitä alkoholin vaikutuksen alaisena soittanut, sen on tarkkuutta vaativaa hommaa. Laulamisessa alkoholi voi toimia suoritusta parantavana tekijänä.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Kävin karaokessa ja lauloin 3 kappaletta. Otin muutamia oluita ja karaoken vetäjä kysyi laulanko Thw Who-yhtyeen Won´t get fooled again-kappaleen; vastasin, että laulan sen ensi kerralla, kun en pysty niitä ihan valmistautumatta laulamaan. Mutta on se vähän hurjaa se ravintolameinkinki, kun jätin juoman vähäksi aikaa pöytään, niin joku oli sen napannut sieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset