MirkaVainikka Vahvasti lähellä.

Huumeriippuvuuteen liittyvä tabu ei saa estää C-hepatiitin hoitoa

Sain osallistua 13.6.2019 kahteen C-Hepatiittia käsittelevään kansainväliseen seminaariin Helsingissä. Selväksi kävi se, että Suomessa ei tiedetä riittävästi C-Hepatiitista. Moni sekottaa C-Hepatiittin A- ja B-Hepatiittiin. Lisäksi ei tiedetä, että C-hepatiittia vastaan ei ole rokotusta. Kun C-hepatiitti kroonistuu, se lisää merkittävästi maksakirroosin ja -syövän riskiä. Päihderiippuvuutta sairastavan maksa on muutoinkin kovassa rasituksessa.

 

Seminaareissa jaoimme kokemuksiamme C-Hepatiitti tilanteesta Euroopassa sekä vankien ja suonensisäisten huumeiden käyttäjien tartuntariskeistä. Halu eliminoida Hepatiitti C on olemassa. Suomessa C-hepatiittivirus (HCV) tarttuu yleisimmin suonensisäisesti huumeita käyttävien keskuudessa käyttäjältä toiselle. Riskiryhmään kuuluvat myös heidän läheisensä ja jopa terveydenhuollon ammattilaiset.

 

Koska C-hepatiitista ja sen tartuntatavoista ihmisillä ei ole riittävästi tietoa, joka vuosi joku sairastuu varomattomuuden takia. C-hepatiitin hävittämiseksi tarvitaan toimia juuri huumeiden käyttäjille. Täytyy muistaa, että osa suonensisäisten huumeiden käyttäjistä tiedostaa C-hepatiitin riskit ja toimii vastuullisesti, mutta osa ei piittaa omasta eikä lähimmäistensä terveydestä.

 

Harva ihminen suojaa itseään, kun hoitaa läheisensä haavoja. Onkin tärkeä aina suojata itsensä, kun on veren kanssa tekemisissä. Tieto HCV:n leviämisen tavoista ei ole tavoittanut ihmisiä riittävästi ja monesti huumeiden käyttäjien läheiset ovat ihmeissään, kun puhutaan tartunta riskistä. Moni pohtii käyttäneensä tuttujenkin kanssa samaa höylää esimerkiksi ihokarvojen ajamiseen.

 

Suomessa on kuntia, jotka laiminlyövät terveysneuvonta työtä ja C-Hepatiitin hoitoa. Tähän pitää puuttua määrätietoisesti.  Ei ihmisiä saa syrjiä tai hoitoa lyödä laimin sen takia, että useat C-hepatiittipotilaat sairastavat toista vakavaa, hengenvaarallista sairautta, huumeriippuvuutta. Asiallisen tiedon jakaminen ja riskiryhmien palvelut on saatava kuntoon.

 

Suomessa C-hepatiitin kantajia on arviolta 22 000. Vuonna 2018 tartuntautirekisteriin ilmoitettiin 1 171 uutta tartuntaa. Eniten tartuntoja ilmeni 20 - 24-vuotiaiden ikäryhmässä. Tänä vuonna tartuntailmoituksia on kaikkiaan jo 487 kappaletta.

 

Suomi on sitoutunut Maailman terveysjärjestön WHOn tavoitteeseen hävittää C-hepatiittivirus vuoteen 2030 mennessä. Toukokuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi asiantuntijaryhmän laatiman hoitopolun C-hepatiitin hävittämiseksi. On hyvä, että viruksen hoidosta siirrytään sen tunnistamiseen ja eliminointiin. Suunta on oikea.

 

C-hepatiitista tiedottaminen ja sen tunnistaminen ovat jo osa hoitotyötä niin huumeiden korvaushoidossa kuin suonensisäisten huumeiden käyttäjien terveysneuvonnassa. Mutta myös muun perusterveydenhuollon tulee hoitaa huumeiden käyttäjiä muiden potilaiden tavoin, jotta pystymme löytämään kaikki C-hepatiittitapaukset sekä hoitamaan ihmiset. Sitä paitsi C-Hepatiitin hoitoon on nykyään helppo lääkehoito.

 

Uusi hallituksemme on kirjannut hallitusohjelmaansa, että tavoitteita huumehoidosta ja haittoja vähentävästä työstä. Tähän työhön tarvitaan oikeita tekoja. Kirjaukset tarjoavat hyvän pohjan C-hepatiitin hävittämiseksi. Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja ja korvamerkittyä rahaa C-hepatiittityöhön niin täällä Suomessa kuin muuallakin. Tarvitsemme tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon, huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä kanssa - sekä valtiolta riittävät resurssit tähän työhön.

 

Huumeiden käyttäjiin ja heidän läheisiinsä liittyvä stigma ei saa heikentää heille tarjottavia terveyspalveluja. Päinvastoin, HCV:n eliminoimiseksi on syytä testata ja hoitaa ne ihmiset, jotka kuuluvat suonensisäisesti huumeita käyttävien ihmisten sosiaaliseen verkostoon. Samanaikaisesti pitää etsiä yhdessä keinoja, miten sairaudelta voidaan tulevaisuudessa suojautua ja miten se eliminoidaan.

 

Ei suljeta silmiä. Ei syrjitä. Tähdätään yhdenvertaiseen Suomeen ja hoidetaan C-Hepatiittia joka kunnassa. Eliminoidaan C-Hepatiitti Suomesta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Milloinkas nämä rouvakerholaiset aikovat puuttua sinne JUURI SYIHIN kun kokoustamisiltaan ehtivät vai?

Kun lapsia raahataan huostafirmoihin ja PAKKOLÄÄKITÄÄN jo pienestä asti ,mitä muuta SE on kuin huumeriippuvuuden TEKEMISTÄ valtion toimesta?

Moni lapsi ja nuori saa ENSIKOSKETUKSEN huumeisiin,alkoholiin ja tupakkaan VASTA (PAKKO JA /TAI TAHDONVASTAISTEN ,VÄÄRIEN )HUOSTAANOTTOJEN jälkeen.ITSEMURHARISKI KASVAA lapsilla ja nuorilla LÄÄKITYKSISTÄ johtuen.Kun suomessa on laitettu lapsia AIKUISTEN SULJETUILLE OSASTOILLE,LAINVASTAISESTI koskahan alkaisi rouvakerholaisten sanainen arkku aueta tässä kohtaa?Mitä jos systeemin epäonnistuminen ihan alkun tunnustetaan?

es.Varhainen puuttuminen verorahoilla,NEUVOLASTA ARMEIJAAN ASTI jonka tuloksia ovat huumeiden käytöt ja SYRJÄYTYMINEN.NÄMÄ MAKSAVAT VERONMAKSAJILLE 1,4 MILJARDIA VUODESSA .

Olisikohan tässä rouvakerholaisille sitä ASIAA mietittäväksi.

SYYT vai seuraukset,noista ensin mainittu on rouvakerholaisilla mennyt edelle tähän asti.Huume -ja alkoholihoidoilla saadaan tietysti pidettyä duunipaikkoja tuhansille sos.viranomaisille ja rouvakerholaisten järjestöile jne.SOS-lapsikylät kehitysmaista voivat hyvin ynm.mutta hoitojen tuloksista taas ei ole mitään takeita.Kun es.alkoholisti laitetan elpymään viikoksi on tämä ulos päästyään taas hyvässä kunnossa jatkamaan sossurahoilla juomistaan.Lastensuojelun puolella taas pakotetaan vanhempia huumehoitoihin ja A-klinikoille ilman mitään syitä,kun sosiaaliviranomaisten mielivaltaan ei alistuta.

Maailmalla ja suomessa nämä hoidot ovat kovaa bisnestä,jolla tienaavat yksityiset verorahoilla,mutta eniten ihmetyttää näiden rouvakerholaisten oma vastuu,jota he eivät tunne ,eivätkä myönnä,kun itse aiheuttavat näitä ongelmia lapsiperheille,ja nuorille.Kun es.pieni lapsi laitetaan huostabisneksen rattaisiin ja heittopussiksi valtion toimesta ja potkitaan ulos VUOSIKAUSIEN päästä kun on VIEROITETTU vanhemmistaan,suvustaan ,jää isälle tai äidille,jos ovat selvinneet itsekkään,nuori(aikuinen) jonka normaaliksi tekemiseen eli lääkkeistä ynm.kauhuista selviämiseen loppuiän työ.Nämä kerholaiset pääsevät kuin koirat veräjästä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jokohan Kainuu on saanut puhtaiden neulojen jakelun lain edellyttämälle tasolle. Tammikuussa ei oikein lakisääteidrn velvollisuuden järjestäminen ja niiden valvonta eivät toimineet mitenkään. Toukukuussa lupailtiin että toiminta laitetaan kuntoon.

https://yle.fi/uutiset/3-10597485

https://yle.fi/uutiset/3-10774027

C-hepatiitin, HIV:n ja muiden tartuntatautien ehkäisemikseksi ja suonensisäisten huumeiden käytön aiheuttamien terveyshaittojen vähentämiseksi puhtaat "värkit" ja "filtterit" ovat kustannustehokas ja halpa keino. Asian käsittää ehkä vasta siinä vaiheessa kun näkee narkomaanin pistämässä joka "tökkii" itseään tylsällä neulalla "mädän" valuessa käsivarsista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

C-Hepatiitin hoito maksaa yhteiskunnalle 40 000 euroa.

Hoitoa ei todellakaan kannata tarjota henkilölle, joka hankkii sen elämäntavoillaan hetikohta takaisin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#3
Hoitoa ei myöskään kannata antaa lihavuudesta johtuville sairauksille koska elämäntavoillaan ovat sen itse aiheuttaneet, eikö niin Juha-Pekka?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olet sinä Makkonen tyhmä mies.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jos selvästi ylipainoisilta vietäisiin lääkekorvaukset, halpa julkinen terveydenhoito ja Kelakorvausosuudet yksityiseltä puolelta esimerkiksi sydänsairauksien, 2-tyypin diabeteksen, tiettyjen nivelrikkojen, verenpaineen ja muiden vastaavien sairauksien osalta säästäisi yhteiskunta todella paljon rahaa.

Jos vielä luovuttaisiin alkoholistien osalta kaikkien alkoholista johtuvien sairauksien ja alkoholin aiheutuneidentapaturmien hoitojen ja lääkityksien tukemisesta niin taas yhteiskunta säästäisi.

Varmaan näillä parilla kohdalla huumeidenkäyttäjien lisäksi säästettäisiin jo 1/3 tai puolet yhteiskunnan terveydenhoitomenoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset