Huumekokeilut ja -kuolemat saatava laskuun

Keskustelin Porin SuomiAreenalla 16.7.2019 huumekysymyksestä yhdessä Ehyt ry:n Juha Mikkosen, Sininauhaliiton Pirjetta Salomäen ja A-klinikkasäätiön Olavi Kaukosen kanssa. Jäin pohtimaan lasten ja nuorten huumeiden käyttöä. Meille Irti Huumeista ry:ssä kerrotaan usein lapsista ja nuorista, jopa alakouluikäisistä, huumeriippuvaisista sekä käytön yleistymisestä. Monet vanhemmat kertovat, etteivät ole osanneet epäillä käyttöä, koska nuoren elämä ei ole juurikaan muuttunut ja koulukin on sujunut hyvin. Kun asia havaitaan, huumeiden käyttö on usein jatkunut jo pitkään ja nuoren lisäksi myös vanhemmat tarvitsevat tukea.

Huumekysymys on monimutkainen ja haastaa koko yhteiskuntamme vastuunkannon. Kuten eräs äiti totesi ja halusi lähettää terveiset: ”Pitää muistaa, että me läheiset olemme yhteiskunnan jäseniä, jotka pitävät rattaita pyörimässä. Kun meidän voimavaramme loppuvat, se on kallista niin inhimillisesti kuin koko yhteiskunnalle.” Pitää muistaa, että jokaisen huumeriippuvaisen rinnalla kamppailee noin kuusi läheistä oman voimattomuuden, riittämättömyyden ja tunnemyrskyn kanssa.

Suomessa hoitoon hakeudutaan yleisimmin opioidien, stimulanttien ja kannabiksen käytön seurauksena. Ajoittain mieli pettää. Ajoittain halutaan muuttaa elämän suuntaa. Onkin tärkeää, että huumeiden käyttöä ehkäistään ja hoidetaan ja että haittoja vähennetään eri alojen ammattilaisten yhteistyönä. Päihdestrategiaa tehtäessä täytyy katsoa kauas ja samalla huumekysymykseen tulee suhtautua käytännönläheisesti.  Myös mielenterveysstrategian uudistuksessa tulee nostaa esiin huumeiden käyttäjien läheisten oikeus tarpeen mukaiseen hoitoon ja tuen tukeen. Yhteiskunnallisesti tulee hakea ratkaisuja, miten kansallisella mielenterveys- ja päihdesuunnitelmalla vastataan laajasti ihmisten mielenterveyden haasteisiin.

Huumekysymykseen tarvitaan useita konkreettisia ratkaisuja, uusia ennakkoluulottomia palvelukokeiluja ja hoitopolkujen vahvempaa koordinointia.  Pitkille laitoskuntoutusjaksoille on myös tilaus. Huumekysymyksestä tulee samanaikaisesti käydä laaja kansalaiskeskustelu. Huumestrategia on syytä uudistaa, jotta emme tulevaisuudessa enää nojaa 1997 vuonna tehtyyn huumestrategiaan. Nyt on ajankohtaista kääntää huumekokeilijoiden ja huumeisiin kuolleiden ihmisten määrät laskuun.

Keskustelun päätteeksi eräät nuoret kysyivät minulta, koska vanhempien tulee huolestua huumekokeiluista. Loistava kysymys! Minusta vanhempien tulee ymmärtää, että nuoret kokeilevat rajojaan  ja että kasvuun kuuluu myös kapinointi. Silti päihdekokeilusta tulee aina keskustella lasten ja nuoret kanssa, kun he ovat kohdanneen tilanteita, joissa on ollut päihteitä. Uskon vanhempien toivovan, etteivät lapset kokeile huumeita. Kuitenkin mikäli niitä kokeillaan, aiheesta on uskallettava puhua oikeilla nimillä.  Huumeeton Suomi on unelma, jota kohti pitäisi pyrkiä. Nyt on kuitenkin toimittava, jotta huumekuolemat ja kokeilut saadaan laskuun. Elämää on syytä vaalia.

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu